Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la conflictul juridic de natura constitutionala privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European.

Curtea Constitutionala a confirmat ca presedintele Basescu a formulat o sesizare pe acest subiect, care va fi discutata, miercuri, 27 iunie. Purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, a refuzat sa faca vreo precizare privind sesizarea presedintelui.

Presedintele Traian Basescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, miercuri, o scrisoare in care ii atrage atentia ca participarea la Consiliul European fara mandat din partea sefului statului echivaleaza juridic cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui.

Disputa pe reprezentarea Romaniei la Consiliul European continua

"Va atrag atentia asupra faptului ca absenta unei aprobari exprese din partea presedintelui Romaniei cu privire la mandatul participarii la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborata cu lipsa delegarii exprese a prim-ministrului in calitate de reprezentant al statului roman va echivala din punct de vedere juridic cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui Romaniei de catre prim-ministru", se arata in scrisoarea trimisa de presedinte, informeaza HotNews.

Antonescu il ameninta, din nou, pe Basescu cu suspendarea

"Sper ca presedintele sa nu dea nastere unui moment penibil acolo, in cazul in care se va duce. Asta ar insemna o transare a acestui scandal in Romania, fapt ce s-ar reduce printr-o discutie despre suspendare", a atentionat presedintele PNL, Crin Antonescu, sambata, intr-o interventie telefonica la Antena 3, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele Basescu si premierul Ponta au discutat, saptamana trecuta, despre persoana care va reprezenta Romania la Consiliul European, fara a ajunge la o concluzie.

Premierul Victor Ponta a declarat pentru aceeasi sursa ca diferendul reclamat de presedintele Basescu la Curtea Constitutionala este intre Presedintie si Parlament, iar judecatorii Curtii pot doar constata existenta unui conflict care nu poate fi insa solutionat decat prin modificarea Constitutiei.

"Sunt surprins pentru ca Administratia Prezidentiala tocmai declarase ca nu are niciun conflict cu Guvernul si acum aflu ca a cerut constatarea unui conflict intre presedinte si guvern. In al doilea rand, presedintele nu cu Guvernul trebuia sa ceara constatarea conflictului, ci cu Parlamentul; Parlamentul este cel care a adoptat o Declaratie politica referitoare la reprezentarea la Consiliul European, Guvernul nu a facut nimic in acest sens, ci doar a propus Parlamentului, deci conflictul presedintelui este cu Parlamentul, nu cu mine", a spus Ponta.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.