Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca recurgerea la arbitrajul Curtii Constitutionale de catre actorii politici pentru stabilirea competentelor institutiilor si fixarea raporturilor dintre acestea indica necesitatea revizurii Constitutiei pentru clarificarea acestor aspecte.

"Deciziile Curtii Constitutionale de solutionare a conflictelor juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice au provocat aprinse dezbateri in spatiul public romanesc. Prin aceasta noua componenta, Curtea poate sa dispuna masurile necesare restabilirii ordinii constitutionale. Recurgerea la arbitrajul Curtii de catre actorii politici pentru fixarea raporturilor dintre cele trei puteri sau stabilirea competentelor autoritatilor constitutionale ne indica necesitatea deplinei clarificari a raporturilor dintre autoritatile publice, aspect care impune o noua revizuire a legii fundamentale", a spus presedintele Basescu, in discursul sustinut la conferinta organizata de Curtea Constitutionala pentru aniversarea a 20 de ani de la infiintare.

De asemenea, Basescu a aratat ca unele raporturi institutionale au ramas neclarificate dupa modificarea Constitutiei in 2003 si a amintit ca in 2011 a decis sa initieze procesul de revizuire a legii fundamentale, informeaza MEDIAFAX.

"Anul trecut, completand propunerea Guvernului de revizuire a Constitutiei Romaniei, am decis sa initiez procesul de revizuire a acesteia care sa tina cont de evolutia jurisprudentei constitutionale, dar si de vointa exprimata prin referendum de poporul roman", a spus el.

Presedintele a argumentat ca in cele doua decenii de aplicare a Legii fundamentale, desi aceasta s-a dovedit viabila, nu intotdeauna a oferit raspunsuri provocarilor vietii politice, sociale si economice romanesti.

"O constitutie asigura stabilitate si o buna functionare statului democratic, dar odata cu trecerea timpului se impun si modificari care trebuie aduse legii fundamentale, modificari care sa corespunda noilor realitati", a evidentiat el.

Asculta intreaga declaratie a lui Traian Basescu de la Curtea Constitutionala in video de mai jos.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.