Ion Iliescu a impartit cu darnicie cugetari, din tolba sa plina de clisee, celor prezenti simbata la o intrunire interna de partid. El a atins tema lui preferata, saracia

Pe modelul cunoscutei concluzii basesciene, potrivit careia "iarna nu-i ca vara", fostul sef al statului Ion Iliescu constata ca saracia din Romania nu e ca saracia din Africa. "Cu un dolar pe zi in Africa sau in Asia de Sud este una, dar intr-o tara ca a noastra, unde pe perioada rece a anului omul are nevoie de haine si locuinta incalzita, lucrurile se schimba", crede Iliescu. Observatia a fost facuta simbata, cind fostul presedinte a participat impreuna cu Adrian Nastase la o dezbatere cu tema "Este saracia o fatalitate?" organizata de Departamentul de munca si protectie sociala din cadrul guvernului din umbra al PSD.

Potrivit rationamentului iliescian referitor la limita saraciei extreme, in Romania trei dolari ar fi echivalentul unui dolar in Africa. "Ala din Africa isi face o coliba din stiu eu ce crengi si gaseste mai usor de mincare", motiveaza Iliescu. In viziunea lui, motivul pentru care romanii au saracit e faptul ca "in numeroase localitati a disparut industria". Pentru a-si demonstra afirmatia, Iliescu a dat ca exemplu orasul sau natal, Oltenita, unde "vreo 10-15 mii de oameni aveau locuri de munca la santierul naval, la filatura sau la turnatoria de otel si fonta". Acum acestea ori si-au redus activitatea, ori au fost inchise. "Este o localitate paupera. Acum li s-a lichidat si caldura", a conchis cu amaraciune Iliescu.

Alte vorbe de duh ale fostului presedinte

•"E un moft chestia asta cu 'sfinta proprietate privata>> care sta la baza vietii sociale".

• Organismele financiare internationale "vor sa privatizam tot sistemul bancar din Romania si apoi sa stam cu mina intinsa la bancile care nu mai sint romanesti".

• "Holocaustul nu i-a privit doar pe evrei, ci pe multi altii".

•"Occidentalii au o pozitie din asta paternalista, aroganta, scortoasa, imperiala, fata de periferia Europei care am fost",

•"Americanii ce postura au ca sa judece vechiul si noul cind ei exista ca stat de vreo doua sute si ceva de ani ?!".

• "Cind se dezvolta civilizatia mediteraneana, (…) in Europa occidentala era barbarie: traiau in paduri, in conditii de inapoiere istorica".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.