Plata salariilor restante fata de magistrati si personalul auxiliar, interzicerea activitatii fermelor de lapte nerestructurate, finalizarea liberalizarii contului de capital, cresterea accizelor si a tarifelor la gaze sunt unele dintre masurile cuprinse in planul de actiune pentru integrarea in UE, aprobat joi de Guvern.

Documentu cuprinde masurile considerate prioritare pentru integrare europeana a Romaniei, care urmeaza sa fie aplicate in perioada noiembrie 2005-decembrie 2006. Planul a fost conceput ca un raspuns al Guvernul atat la recomandarile formulate de Comisia Europeana in raportul de monitorizare din 25 octombrie si in scrisoarea de avertizare transmisa autoritatilor de la Bucuresti la 8 noiembrie, cat si la necesitatile procesului de pregatire a aderarii la 1 ianuarie 2007. Guvernul va adopta pana in mai 2006 masuri speciale de protectie pentru functionarii publici cu atributii de control si inspectie sau cu activitati considerate vulnerabile la coruptie.

Concomitent, Guvernul va stabilit un sistem unitar de salarizare a functionarilor publici, pe baza unui studiu comparativ care urmeaza sa fie realizat in urmatoarele sapte luni de catre Autoritatea Nationala in domeniu referitor la salarizarea in sectorul public si in sectorul privat. Pana la finele acestui an, vor fi achitate sumele datorate ca drepturi salariale fata de magistrati si personalul auxiliar de specialitate, pentru care nu exista hotarari judecatoresti aferente perioadei 2000-2004, prevede documentul. Concomitent, se va urmari eliminarea discriminarii cauzate de acordarea sporului salarial de 40% pentru anumite categorii de magistrati. Documentul prevede si obligatia Departamentului National Anticoruptie de a raporta trimestrial, incepand cu noiembrie 2005, progresele inregistrate in combaterea coruptiei la nivel inalt.

In ceea ce priveste politica de vize a autoritatilor de la Bucuresti, documentul prevede introducere regimului de vize pentru cetatenii Republicii Moldova, pana in 2007, dar si eliminarea vizelor pentru cetatenii din Brunei si Paraguay - pana in iulie 2006 -, precum si din El Salvador, Australia, Argentina, Bolivia, Guatemala, Honduras, Mexic, Nicaragua, Noua Zeelanda, pana in 2007.

Banca Nationala se angajeaza sa finalizeze, pana in septembrie 2006, procesul de liberalizare a contului de capital. In paralel, Guvernul va urmari cresterea veniturilor bugetare, prin majorarea, pana in iulie 2006, a accizelor la unele produse supuse acestui sistem de impozitare, precum si reducerea graduala a arieratelor din economie si evitarea acumularii unor noi datorii, prin executarea silita a contribuabililor cu obligatii restante la bugetul de stat. Documentul prevede si continuarea politicii de corelare a preturilor la gaze naturale pentru acoperirea costurilor de productie si asigurarea unei rate crescute de colectare a facturilor, prin majorarea cu 25 de dolari la mia de metri cubi, pana la finele anului viitor, a pretului gazelor naturale din productia interna.

Executivul va continua si procesul de restructurare a sectorului minier prin inchiderea altor 16 mine de carbune, dintre care sase vor fi oprite pana in iulie 2006, iar celelalte zece mine de carbune isi vor inceta activitatea pana la sfarsitul anului viitor. Tot pentru anului viitor se are in vedere si reducerea cu 25% a subventiilor pentru sectorul carbonifer.

Executivul va restructura si sectorul agricol prin suspendarea temporara a activitatii fermelor de lapte si a centrelor de colectare a laptelui ca materie prima care nu au intocmit programe de restructurare si modernizare, precum si a unitatilor care nu au remediat deficientele de igiena constatate si inscrise in fisele de evaluare ale Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare. Masura va fi urmata, pana cel mai tarziu in iulie 2006, de interzicerea definitiva a activitatii fermelor de lapte si a centrelor de colectare lapte care nu au intocmit astfel de programe de restructurare si nu respecta cerintele de igiena.

In sectorul asigurarilor de raspundere civila, nivelul minim de compensare a pagubelor materiale produse de autovehicule va fi majorat, pana in februarie 2006, la 70.000 euro, in timp ce pentru vatamari corporale produse de autovehicule, nivelul minim de compensare va fi majorat, pana la aceeasi data, la 200.000 euro. In perioada imediat urmatoare, Guvernul va adopta un act normativ privind evidenta si radierea autovehiculelor neasigurate, masura care va fi urmata de radierea autovehiculelor care nu participa efectiv in trafic si nu sunt nici asigurate. Guvernul intentioneaza ca pana in mai 2006 sa selecteze investitorul cu care se va negocia contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, urmand ca procesul de privatizare a societatii sa fie finalizat pana la sfarsitul anului viitor.

In cursul anului viitor va continua si procesul de privatizare a filialelor Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord Pentru societatile Romaero Bucuresti, Avioane Craiova, Uzina Mecanica Orastie, Uzina Automecanica Moreni, Arsenal Resita si Electromecanica Ploiesti, anunturile de privatizare vor fi publicate pana in aprilie 2006. Tot pana in luna aprilie a anului viitor, Guvernul va relua procesul de privatizare a trei societati comerciale de intretinere si reparatii drumuri, desprinse din Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.