Subiectul transnistrean este printre punctele de interes ale Consiliului Europei, regasindu-se sub cel putin doua aspecte printre propunerile Romaniei ca presedinte al Comitetului de Ministri al CoE - promovarea respectarii drepturilor omului in stanga Nistrului si crearea euroregiunii Marea Neagra, informeaza Mediafax. "Subiectul transnistrean este un subiect la ordinea zilei in Consiliul Europei, credem ca putem discuta despre el fara complexe", a afirmat ministrul de Externe, joi, la Strasbourg, cu ocazia preluarii presedintiei Comitetului de Ministri, mandat care dureaza sase luni.

Este insa putin probabil ca in aceasta perioada sa aiba loc evolutii spectaculoase ale situatiei din Transnistria, urmand ca Rusia - urmatorul presedinte al CoE, sa continue proiectele initiate de Romania. Potrivit lui Ungureanu, atentia fata de tema Transnistriei a fost generata in numeroase randuri fie prin situatia scolilor romanesti, fie prin situatia grava in care se afla cei doi cetateni romani inchisi la Tiraspol - Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa. "Este o chestiune umanitara si implicit politica pe care suntem interesati sa o rezolvam", a declarat Ungureanu.

"Nu ne putem referi la Transnistria in cazul in care nu cerem respectarea drepturilor fundamentale ale omului cu voce puternica si folosind toate mecanismele politice la care avem acces si pe care ne pricepem sa le folosim, pentru a sensibiliza opinia publica internationala asupra felului in care sunt tratate acestea in zona", a adaugat ministrul. Totusi, situatia dezvoltarii drepturilor omului in Transnistria si chestiunea kosovara "nu sunt teme care se dezbat exclusiv in CoE", a adaugat Ungureanu.

SUA, pentru retragerea trupelor rusesti

SUA, care participa ca observator la negocierile privind Transnistria, gestionate de OSCE, au reafirmat, ieri, sprijinul pentru dezvoltarea Republicii Moldova, subliniind necesitatea integrarii teritoriale a acestei tari. Ambasadorul american la OSCE, Julie Finley, a reafirmat miercuri, intr-o intalnire cu presedintele moldovean Vladimir Voronin, intentia de implementare a deciziilor summit-ului OSCE de la Istanbul, din 1999, privind retragerea trupelor si munitiilor rusesti de pe teritoriul Republicii Moldova.

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.