Consilierul prezidential a declarat ca Basescu nu a acceptat retragerea ambasadorului Romaniei din Siria, propusa de ministrul de Externe.

"Nu am retras ambasadorul. Constitutional e competenta presedintelui. Dam prevalenta celor 14.000 de romani, care au nevoie de reprezentare pana la cel mai inalt nivel. Ministrul de Externe poate sa propuna retragerea anbasadorului. Andrei Marga a trimis la Cotroceni un memorandum pe aceasta tema, cu mai multe variante de lucru", a spus consilierul prezidential miercuri seara.

"Deci, vreau sa va spun categoric, pe politica externa si in relatiile institutionale presedintele nu se afla in opozitie cu nimeni. Din acest punct de vedere, actiunea solidara a presedintelui, a Guvernului si a Parlamentului este esentiala si primul care intelege acest lucru este presedintele Traian Basescu", a mai spus Diaconescu, potrivit MEDIAFAX.

Marga cere expulzarea ambasadorului Siriei la Bucuresti

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a precizat ca la nivelul ministerului au fost analizate mai multe scenarii asupra acestui dosar diplomatic si au fost propuse o serie de solutii, care "nu sunt obligative" intrucat decizia in acest caz ii apartine presedintelui Traian Basescu.

"Si noi am spus in materialul ministerului ca sunt mai multe variante de solutii, noi am spus ca – si am dat argumentele – e bine sa ne atasam unui trend care e reprezentat de Statele Unite, Anglia, Franta, Germania, Italia, Spania ... Nu doar de dragul atasarii, ci pentru ca acestea erau argumentele. Acolo s-au produs niste crime, acolo sunt niste valori foarte scumpe si noua care au fost violentate", a afirmat Marga.

Premierul Victor Ponta a declarat ca propunerea Ministerului de Externe privind expulzarea ambasadorului Siriei la Bucuresti si rechemarea ambasadorului roman de la Damasc este corecta, dar autoritatile romane trebuie sa pastreze personal consular suficient care sa-i ajute pe romanii aflati in Siria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.