Premierul Calin Popescu-Tariceanu a primit, ieri, mesaje de felicitare din partea mai multor lideri europeni cu prilejul investirii sale in functie. Astfel, noul sef al Guvernului a fost felicitat de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, care si-a manifestat increderea ca Romania va finaliza pregatirile pentru a deveni membru al Uniunii Europene in conformitate cu angajamentele asumate in negocierile de aderare, informeaza Rador. De asemenea, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a mentionat in mesajul sau de felicitare sprijinul pe care Comisia Europeana il va acorda Romaniei in vederea integrarii.

Si premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, i-a telefonat, luni, omologului sau roman, pe care l-a felicitat pentru numirea in functia de sef al Executivului de la Bucuresti, relateaza MTI. Indiferent de schimbarile politice de pe scena politica romaneasca, Ungaria va continua sa sprijine activ aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, prevazuta pentru 2007, si este dispusa sa ofere sfaturi practice acestei tari, a declarat Gyurcsany. De asemenea, in timpul convorbirii telefonice, Gyurcsany a facut referire si la controversatul proiect al minei de aur de la Rosia Montana. El i-a cerut lui Tariceanu sa inteleaga ca Ungaria este foarte sensibila atunci cand este vorba de minele de aur care folosesc proceduri de extragere bazate pe cianide, dupa accidentul care a avut loc in Romania, in 2000, cand o cantitate de astfel de substante a ajuns in apele ungare, distrugand fauna si flora raului Tisa pe o lungime de sute de kilometri.

In replica, Tariceanu a declarat ca nu a fost luata inca o decizie finala referitoare la acest proiect si a promis ca Executivul roman se va consulta cu grupurile civice si politice din Romania si cu guvernele din statele vecine inainte de a lua o hotarare definitiva.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.