Monica Macovei a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca vrea sa modifice actuala Lege privind statutul magistratilor, pentru ca nu ofera decit o singura posibilitate de a-i schimba din functie pe procurorii aflati in fruntea Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie si a Parchetului National Anticoruptie (PNA). Mai exact, procurorii generali ai celor doua institutii si adjunctii lor sint revocati din functie de presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar numai daca au fost sanctionati disciplinar.

„Sint de acord ca propunerile sa vina din partea CSM, nu a ministrului Justitiei. Cred totusi ca seful unei institutii publice, oricare ar fi ea, nu vreau sa ma refer acum la Ilie Botos sau la Ioan Amarie, poate fi un manager slab, poate ca nu are aptitudini pentru functia pe care o ocupa. Aceasta nu este o abatere disciplinara, dar ar putea sa impuna o schimbare din functie", a spus Monica Macovei.

Conform obligatiilor pe care Romania si le-a asumat in negocierile de aderare la UE, eficienta PNA urmeaza sa fie evaluata de un organism independent pina la sfirsitul lunii aprilie. Un rezultat negativ al acestei evaluari nu va insemna automat schimbarea conducerii PNA, pentru ca legea nu permite acest lucru. Ministrul Justitiei a precizat ca are in vedere modificarea legislatiei, astfel incit sefii celor doua Parchete centrale sa poata fi schimbati din functie si daca se dovedeste ca sint slabi manageri.
Printre prioritatile mentionate de ministrul Monica Macovei se numara eliminarea imunitatii fostilor demnitari si modificarea Legii privind declaratiile de avere si interese ale demnitarilor, masuri cerute si de Uniunea Europeana.

Secretari de stat noi

Cele 3 posturi de secretar de stat din Ministerul Justitiei isi cauta in acest moment un stapin sub noul ministru din Cabinetul Tariceanu. Unul dintre cele 3 locuri a ramas vacant inca de la sfirsitul lunii septembrie, cind Rodica Constantinovici si-a dat demisia si a intrat in avocatura, locul ei raminind liber pina acum. Claudiu Seucan, cel de-al doilea secretar de stat al fostului ministru Diaconescu, a ales sa-si dea demisia de bunavoie. In ceea ce o priveste pe Simona Maya Teodoroiu, ministrul Monica Macovei a declarat ca i-a cerut deja prim-ministrului revocarea din functie. „Doamna Teodoroiu a condus Departamentul de integrare ca secretar de stat si a fost destul de evident ca nu au fost foarte eficienti, din moment ce capitolul 24, Justitie si Afaceri Interne, a fost printre ultimele inchise", a completat noul ministru al Justitiei.

SIPA, la control

In perioada in care a fost membru al APADOR-CH, Monica Macovei a cerut in mai multe rinduri desfiintarea SIPA, serviciul secret din Ministerul Justitiei, rebotezat anul trecut Directia Generala de Protectie si Anticoruptie (DGPA). Acum, ea a devenit, prin functia pe care o ocupa, chiar seful acestui serviciu de informatii. „Am inceput deja o analiza a competentelor DGPA. In functie de ce voi constata si tinind seama de observatiile critice ale Comisiei Europene, am sa decid daca voi cere desfiintarea sau transformarea lui in altceva", a precizat ministrul Monica Macovei.