USl a propus un proiect de lege prin care presedintele sa poata fi demis cu votul majoritatii cetatenilor participanti la referendum.

Legea actuala prevede ca demiterea presedintelui este aprobata numai daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale. Referendumurile se organizeaza la fel pentru majoritatea problemelor, stabilirea rezultatelor este cea care difera.

Senatorul PSD Georgica Severin si deputatul PNL Cornel Pieptea au depus la Senat proiectul de lege.

Potrivit initiatorilor, forma diferita de stabilire a rezultatului referendumului in cazul demiterii presedintelui Romaniei nu isi gaseste justificarea in prevederile Constitutiei, in legea fundamentala nefacandu-se o ierarhizare a problemelor deosebite ce pot face obiectul referendumului national.

"In acest context, propunem reformularea articolului 10, in sensul aprobarii demiterii presedintelui Romaniei daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum", se mai arata in expunerea de motive, citata de MEDIAFAX.

Astfel, initiatorii apreciaza ca toate problemele supuse referendumului national sau local vor fi guvernate de reguli procedurale similare, garantandu-se astfel unitatea de tratament precum si o corecta reprezentare a vointei alegatorilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.