Camera Deputatilor a adoptat, marti, proiectul privind sistemul de vot uninominal initiat de Crin Antonescu si Victor Ponta, respingand toate amendamentele PDL si UDMR.

Legea a trecut cu cu 180 voturi "pentru", 30 "impotriva" si 26 abtineri, relateaza MEDIAFAX.

Proiectul prevede ca vor fi alesi deputati si senatori cei care au castigat colegiul in care au candidat, iar, suplimentar, in judetele in care minoritatile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi in plus un mandat de parlamentar.

Prima lege a noii puteri: Vot uninominal pur pentru alegerea parlamentarilor

Pragul electoral de 5% a fost eliminat, ceea ce favorizeaza partidele mici care nu puteau strange procentul necesar intrarii in Parlament. In plus, fost adoptata o prevedere potrivit careia delimitarea colegiilor va ramane aceeasi ca in 2008. Deputatii au respins amendamentele PDL privind reducerea numarului de parlamentari la 300, precum si cele ale UDMR.

Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege. Textul legislativ urmeaza sa fie trimis spre promulgare presedintelui Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.