Consiliul Superior de Aparare a tarii (CSAT) a fost convocat de catre presedintele Traian Basescu pentru vineri, 18 noiembrie, dupa ce timp de aproape o jumatate de an nu s-a mai reunit (de la finalul crizei ostaticilor romani in Irak). In cursul sedintei vor fi dicutate probleme de securitate nationala, a informat purtatorul de cuvant al presedintiei, Adriana Saftoiu.

Cel mai probabil, pe lista subiectelor de discutie se vor afla comunitatea de informatii si strategia de securitate nationala. Se pare ca nu va fi discutata si tema fierbinte a schimbarii sefilor serviciilor secrete.

Constituirea Comunitatii Nationale de Informatii (CNI) este un proiect aflat in analiza de mai multe luni. A fost format un grup consultativ, din care fac parte consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, presedintii comisiilor parlamentare de control al SRI, SIE si comisiile de aparare. Grupul a avut mai multe intalniri cu reprezentanti ai serviciilor de informatii si ai asociatiilor care au ca obiect problematica de securitate, cu care s-au analizat variante diverse ale proiectului CNI. Presedintele doreste CNI in subordinea sa, caz in care, au dat ca pe o certitudine mai multe surse, consilierul prezidential Claudiu Saftoiu ar putea deveni seful acestei comunitati.

Mai multe voci au cerut in ultima perioada convocarea CSAT. La inceputul lunii august, premierul Tariceanu a declarat ca va solicita CSAT declasificarea celor 21 de dosare primite de la serviciile de informatii, la care facuse referire presedintele Basescu intr-un interviu. CSAT a fost invocat si in utimele saptamani, in scandalul Patriciu, premierul Tariceanu solicitand ca in CSAT sa fie abordata de urgenta problema realizarii unui "cod de conduita" pentru reprezentantii puterii, in care sa se precizeze cum trebuie sa actioneze acestia in situatii "confuze" sau de criza.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.