Rasturnare de situatie in Alianta. Liberalii ii someaza pe democrati sa se delimiteze de Traian Basescu. Si asta dupa ce, pana mai ieri, liderii PD le cereau colegilor din PNL sa inceteze cu acuzatiile la adresa sefului statului. Ludovic Orban, cel acuzat ca "otraveste" Alianta este ridicat oficial la rangul de portavoce a PNL, chiar de Calin Popescu Tariceanu, satul, se pare, sa plateasca toate oalele sparte ale celor unsprezece luni de guvernare.

Declaratiile lui Orban reprezinta pozitia oficiala a PNL, a declarat premierul, marti seara, dupa o sedinta a conducerii liberale. Asta dupa ce cu o zi inainte liberalii sustineau ca liderul lor vorbeste "in nume personal".

"Orban nu a facut decat sa exprime o pozitie oficiala a Delegatiei Permanente a PNL si care este in conformitate cu o serie de angajamente politice care s-au gasit in programul nostru electoral", a afirmat Tariceanu.

La sfarsitul saptamanii trecute, Ludovic Orban l-a facut responsabil pe Traian Basescu de mentinerea in functie a sefilor serviciilor secrete si ai institutiilor publice, numiti de PSD. "La 10 luni de la preluarea puterii, continuam sa fim sfidati de niste oameni care si-au batut joc de noi timp de saisprezece ani si unii chiar inainte de '90. (...) Cei care spun ca Traian Basescu nu trebuie sa tina cont de PNL sunt farisei si demagogi. Traian Basescu a ajuns presedinte datorita PNL si este obligat sa actioneze in baza dorintelor PNL. Traian Basescu nu trebuie sa incalce dorintele Aliantei si sa nu mai actioneze in a pune frane schimbarii clasei corupte a PSD, care a incercat sa se substituie institutiilor statului. Fara aceste lucruri, Traian Basescu nu ne mai reprezinta. PNL are destui oameni de valoare pentru a putea propune un alt candidat pentru alegerile din 2009", declara liderul liberal.

"Neprietenul" liberalilor

Mult mai explicit decat Tariceanu a fost vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti. "Intre PNL si PD relatiile sunt cat se poate de corecte. Tensiunile apar ca urmare a declaratiilor sau actiunilor presedintelui Traian Basescu, pe care noi, liberalii le interpretam ca fiind ale democratilor. De fapt, ele sunt ale lui Traian Basescu, pe care tot mai multi liberali il percep ca fiind un neprieten al PNL. Tulburarile care apar intre PNL si PD vin din partea Palatului Cotroceni", a declarat Hasotti.

Nemultumirile liberalilor nu sunt insa recente. In urma cu o luna ei le-au cerut democratilor sa-i transmita lui Traian Basescu sa nu se mai amestece in treburile Aliantei. Liderii PNL le-au reprosat celor din PD ca, prin actiunile sale, seful statului ii forteaza sa nu-si respecte promisiunile. Declaratiile lui Basescu privind "toxicitatea" actiunii de inlocuire a sefilor PSD de Consilii Judetene, si alinierea in spatele fostului sau sef partid a lui Vasile Blaga, cel care a sustinut modificarea legii in acest sens, a fost considerata de liberali o lipsa de fair-play din partea colegilor de guvernare.

Tensiunile din Alianta au crescut o data cu scandalul telefonului dat de Tariceanu lui Botos si incapacitatea puterii de a-i schimba pe Nastase si pe Vacaroiu de sefia Parlamentului. Liberalii au adus aminte democratilor si lui Traian Basescu ca intarzie nepermis de mult in a-si onora angajamentul de a-i inlocui pe sefii serviciilor secrete si ai institutiilor publice, numiti de PSD. De asemenea, interventia presedintelui in negocierile de zilele trecute intre Guvern si sindicatele din invatamant a fost calificata de liderii PNL drept "un alt gest necugetat".

Pe de alta parte, liberalii sunt tot mai iritati de zvonurile potrivit carora se pregateste debarcarea cat mai rapida a lui Tariceanu, care n-a fost iertat de Traian Basescu dupa povestea demisiei "pierdute".
Ramane de vazut ce planuri are presedintele cu premierul si cat va reusi acesta din urma sa-i faca fata.

Insa ca drumurile liberalilor, democratilor si ale lui Traian Basescu nu duc in aceeasi directie pare a deveni, pe zi ce trece o certitudine. Puiu Hasotti a confirmat ieri ca PNL se gandeste sa aiba un candidat propriu, la urmatoarele prezidentiale. "In partid exista o dezbatere neoficiala ca, in 2009, PNL sa aiba un candidat la Presedintie", a spus el.

Boc sustine ca nu exista divergente in Alianta

Presedintele PD, Emil Boc, sare in apararea lui Basescu si spune ca perceptia liberalilor este una gresita. "Atata vreme cat declaratiile si actiunile presedintelui Traian Basescu sunt in concordanta cu programul de guvernare si cu promisiunile din campania electorala, nu avem motive de suparare sau de tensiune", a spus Emil Boc. El a adaugat ca nu vede nimic rau in faptul ca seful statului "pune umarul sa rezolvam problemele dificile cu care ne confruntam".

Liderul PD sustine ca nu este deranjat nici de declaratiile liberalului Ludovic Orban, desi in urma cu cateva zile democratii cereau colegilor din Alianta sa-l determine pe seful PNL Bucuresti sa renunte la atacurile iimpotriva PD si a presedintelui Basescu. Radu Berceanu este insa mult mai direct.

"Ne-am lamurit ca domnul Orban nu vorbea singur la luna si vorbea in numele PNL si al presedintelui Calin Popescu Tariceanu. Daca intr-adevar e si pozitia PNL, atunci trebuie sa o reanalizam si sa luam o decizie", a spus Berceanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.