Afirmatiile comisarului GŁnter Verheugen privind posibilitatea ca Romania sa incheie negocierile de aderare la UE la 24 noiembrie, cu doar patru zile inainte de alegeri, starnesc indignare in cercurile politice occidentale. Pe zi ce trece, tot mai multe voci din Parlamentul European apreciaza ca problemele Romaniei sunt mult prea serioase pentru a fi trecute cu vederea in acest mod. Coruptia endemica, justitia lipsita de independenta, presa departe de a fi libera - sunt argumentele forte prin care mai multi politicieni de la Bruxelles subliniaza discrepanta dintre starea de fapt si asteptarile Palatului Victoria.

In plus, parlamentarii europeni considera ca incheierea "pe picior" a negocierilor ar reprezenta un pret prea mare pentru un simplu "cadou" facut actualului guvern, cu patru zile inainte de alegeri. Iar comisarul pentru extindere, GŁnter Verheugen, este cunoscut pentru simpatiile sale socialiste, subliniaza comentatorii politici. Cert este ca, imediat dupa ce seful liberal-democratilor europeni, Graham Watson, a precizat ca prin anuntarea inchiderii negocierilor inainte cu patru zile de alegeri se poate vorbi de influentarea electoratului pentru a vota PSD, alti euro-parlamentari si-au exprimat dezacordul fata de parerile lui Verheugen, intrebandu-se daca Romania indeplineste intr-adevar criteriile necesare pentru aderare. In acest timp, la Bucuresti se intetesc vizitele socialistilor europeni care isi afirma fatis sprijinul pentru PSD in urmatoarele alegeri.

Impotriva unui termen limita

Una dintre vocile din Parlamentul European care se opun incheierii negocierilor Romaniei la 24 noiembrie este Chris Davis, membru in conducerea Grupului liberal-democrat, al treilea ca marime din forul amintit. Davis, membru al Partidului Liberal Democrat din Marea Britanie, a apreciat ieri, intr-un interviu acordat BBC, ca Romania nu poate incheia negocierile in acest an din cauza numeroaselor probleme pe care Guvernul le mai are de rezolvat. Davis a precizat ca nu exprima pozitia Grupului liberal-democrat, dar ca declaratiile sale ar fi sustinute de mai multi colegi. "Suntem impotriva unui termen-limita, indiferent care ar fi acela. Romania trebuie sa se alature UE cand va fi pregatita sa o faca, adica atunci cand va indeplini criteriile fundamentale de aderare, iar raportul Comisiei arata ca in Romania coruptia este endemica, justitia lipsita de independenta, iar presa nu ar fi libera sub nici o forma, asa ca este imposibil sa ne imaginam ca Romania indeplineste criteriile care stau la temelia UE", a spus Davis. Parlamentarul european a adaugat ca Romania a facut progrese semnificative in ultimul timp si a apreciat in mod deosebit ca s-au adoptat multe legi necesare integrarii, dar a subliniat ca este o diferenta fundamentala intre a face legi si a le aplica. Motivul major de ingrijorare pentru Chris Davis este insa data anuntata de Comisia Europeana ca finala pentru incheierea negocierilor, cu patru zile inainte de data alegerilor din Romania, si - spune Davis - "ar fi o interferenta ingrozitoare in procesul democratic din Romania".

Meritam integrarea in cinci sau sase ani

"Intr-o campanie electorala foarte disputata si foarte stransa, ar fi gresit pentru Comisia Europeana sa dea un cec in alb unui Guvern care este aspru criticat in UE si chiar de catre comisarul Verheugen, din cauza ca a esuat sa faca reformele pe care le-a promis, si este neindoios ca Guvernul va folosi acest anunt in avantajul sau. Nu ma impotrivesc intrarii Romaniei in UE, dar probabil ca ea ar trebui sa aiba loc in cinci sau sase ani", a mai declarat parlamentarul european. BBC a amintit faptul ca el nu este la prima declaratie de acest fel, el criticand in repetate randuri modul lent in care Guvernul PSD face reformele. Grupul liberal - democrat din Parlamentul European este condus de unul dintre colegii de partid ai lui Davis, Graham Watson, si, potrivit unor surse europene, acesta ar urma sa soseasca in Romania in decursul urmatoarelor zile.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Aliantei lideral-democratilor europeni, Mikolaj Dowgielewicz, a declarat, pentru Europa Libera, ca a lua o astfel de decizie cruciala cu patru zile inaintea votului din Romania tine mai degraba de agenda politica, "cea a unui partid, si nu de rezultatele negocierilor". "Suntem desigur ingrijorati ca domnul Verheugen, comisarul european, intentioneaza sa inchida negocierile pentru a-l ajuta pe domnul Nastase in campania lui electorala", a spus Dowgielewicz. Mai mult, el a admis ca ca pozitia lui Verheugen este deplasata: "Asa ceva nu s-a mai intamplat in trecut, ca trei-patru zile inaintea unor alegeri, a unora foarte importante pentru Romania, Comisia Europeana sa fie in pozitia sa ia o decizie de importanta strategica pentru raporturile dintre Romania si UE. Nu vedem motivul ca o asemenea decizie sa fie luata nici in contextul problemelor ce asteapta sa fie rezolvate in si de catre Romania inainte ca ea sa poata sa adere la Uniune. Suntem in favoarea aderarii Romaniei imediat ce va fi pregatita". Dowgielewicz a mai apreciat ca Romano Prodi si GŁnther Verheugen trebuie sa dea explicatii in fata Parlamentului European.

Scheele: Mai sunt multe de rezolvat

Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, considera ca Verheugen nu vrea sa faca nici un cadou electoral in alegerile din Romania si ca mai sunt multe de rezolvat in negocierile de aderare la UE, relateaza BBC. Intr-un interviu acordat, la Bruxelles, postului de radio, Scheele a refuzat sa comenteze aprecierile potrivit carora comisarul european pentru extindere ar fi intervenit in campania electorala din Romania. "Domnul Verheugen e seful meu, deci el are viziunea politica de ansamblu, iar din pozitia sa stie cel mai bine ce este posibil. Nu cred ca domnul Verheugen ar vrea sa faca vreun cadou politic nimanui in alegerile din Romania", a spus Scheele. Intrebat daca este un obiectiv realist, el a spus ca "obiectivul realist este incheierea tratatului de aderare cu Romania si Bulgaria in primavara viitoare". Incheierea negocierilor nu sta in puterea Comisiei Europene, care trebuie sa faca, mai intai, propunerile pe baza carora se pot incheia negocierile, dupa care toate tarile membre trebuie sa cada de acord si sa convina asupra detaliilor cu Romania, a precizat Scheele. "Deci, mai sunt multe de facut, nu numai in Romania, dar si la Bruxelles si in cele 25 de capitale europene", a spus el. Romania trebuie sa convinga UE ca, in special in domeniul justitiei si afacerilor interne, face eforturi suficiente pentru a continua reformele si ca aceste reforme sunt realiste, a spus Scheele, intrebat ce ar trebui sa faca Romania daca incheie negocierile la 24 noiembrie. "Evident, aceste reforme nu vor putea fi incheiate pana la sfarsitul lui noiembrie sau decembrie, e un proces care va dura mai multi ani", a precizat el.

Solicitat sa comenteze afirmatia candidatului PNL-PD Traian Basescu potrivit caruia SUA raman principalul partener strategic al Romaniei cata vreme UE nu-si stabileste o politica externa comuna, Scheele a spus: "Suntem intr-o perioada electorala, si in asemenea momente se spun tot felul de lucruri, de catre toate partile, care nu sunt neaparat duse la bun sfarsit". "Noi nu suntem aici ca sa negociem cu un anumit guvern, suntem aici ca sa negociem cu Guvernul roman, indiferent pe cine va alege poporul roman", a spus diplomatul.

ALE face raport

In acelasi context este de mentionat faptul ca o misiune a partidului Alianta Libera Europeana (ALE) din Parlamentul European, a organizat, joi, la Bucuresti, o masa rotunda rotunda pe tema Justitiei si Afacerilor Interne din Romania la care a participat si fostul sef al statului, Emil Constantinescu, presedintele Actiunii Populare (AP). Discutiile s-au axat pe perspectivele reale ale Romaniei de a se integra in Uniunea Europeana nu numai la nivel legislativ, dar si concret, tinand cont de lipsa unei economii de piata sanatoase, saracia populatiei, coruptia institutionalizata, lipsa de informare a populatiei asupra costurilor sociale ale aderarii la Uniunea Europeana. In interventiile sale, Emil Constantinescu a identificat incompatibilitatile de ordin economic, social si politic ale societatii romanesti cu standardele Uniunii Europene, insistand asupra coruptiei si politizarii justitiei ca factori generatori de abuzuri si, implicit, de blocaje in dezvoltarea unei economii de piata viabile si a unei democratii stabile. "Lipsa de transparenta a negocierilor purtate de Guvernul Nastase cu forurile europene, a subliniat fostul presedinte al tarii, accentueaza acest deficit de democratie si afecteaza capacitatea de adaptare treptata si lucida a populatiei la normele europene", informeaza AP, intr-un comunicat difuzat ulterior evenimentului. Alianta Libera Europeana isi continua misiunea in Romania pana duminica. In urma acestei misiuni, presedintele ALE, Nelly Maes, va prezenta forurilor europene un raport de informare si de sugestii in sensul ameliorarii disfunctiilor sesizate in sistemul politic, social si economic al Romaniei si al unei integrari cu costuri sociale cat mai mici in Uniunea Europeana.

Amintim ca, in urma cu doua saptamani, grupul crestin-democrat din Parlamentul Olandei - tara care detine in prezent presedintia semestriala a UE - cerea, intr-o motiune sprijinita de cinci partide, amanarea aderarii Romaniei la UE, invocand motive asemanatoare. In cele din urma, motiunea a fost respinsa, insa semnalele de alarma continua sa apara.