Fostul ministru al Culturii, deputatul PDL Teodor Paleologu, a declarat ca lipsa unui program cu finantare europeana pentru lucrari de restaurare a monumentelor istorice din Romania a fost o eroare, in conditiile in care alte tari beneficiaza de astfel de fonduri.

Paleologu, care a participat la festivitatea de incheiere a unui proiect de restaurare si modernizare a Manastirii Dragomirna, finantat cu 21 de milioane de lei prin POR, a spus ca a fost "o eroare" faptul ca Romania nu a inclus in exercitiul bugetar 2007-2013 al UE monumentele istorice care sa fie restaurate printr-un program cu aceasta destinatie.

"S-a putut recupera insa putin prin MDRT. MDRT a recuperat o lacuna, dar este esential sa includem patrimoniul ca obiectiv de sine statator in finantarea europeana", a spus fostul ministru al Culturii, conform MEDIAFAX.

El considera ca foarte important ca in viitorul buget al Uniunii Europene sa fie incluse fonduri pentru monumentele istorice din Romania, aratand ca alte tari, precum Grecia sau Portugalia, au obtinut astfel de finantari.

"Patrimoniul este intr-o stare deplorabila. Sunt foarte multe monumente in suferinta. Romania trebuie sa aiba o politica clara, articulata, in privinta patrimoniului cu sprijinul UE", a spus Paleologu.

Teodor Paleologu a mai spus ca este foarte legat de Manastirea Dragomirna, unde vine de cateva ori pe an cand merge la un prieten care are un conac la Calinesti, localitate situata in apropiere.

"Este o manastire cu totul aparte prin felul in care a fost construita", a mai spus fostul ministrul al Culturii.

Manastirea Dragomirna din Suceava a fost restaurata printr-un proiect de 21 de milioane de lei finantat din Programul Operational Regional, in urma investitiei biserica fiind dotata cu panouri solare si audioghiduri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.