Presedintele Ion Iliescu este de parere ca nu exista vreo prevedere in Constitutie care sa ii interzica sa faca propaganda electorala pentru Uniunea Nationala PSD+PUR si pentru candidatul acesteia la functia de sef al statului, Adrian Nastase. Intr-o discutie purtata ieri cu ziaristii, Ion Iliescu - care candideaza pe locul intii pentru listele de Bucuresti ale PSD la Senat - a explicat faptul ca eventuala sa retragere de la Cotroceni nu va rezolva dilema presedinte-candidat. Redam mai jos, integral, dialogul cu presedintele Romaniei.
Ziarist: Domnule presedinte, de ce continuati sa faceti campanie pentru PSD?

Ion Iliescu: Unde o vedeti ? Asta (participarea la aniversarea Universitatii de Arhitectura - n.r.) campanie pentru PSD?

Nu, la Radio Iasi si la un radio din Constanta au fost difuzate spoturi in care dumneavoastra indemnati cetatenii sa voteze Adrian Nastase si Uniunea PSD+PUR.

Sint, precum stiti, candidat pentru Senatul Romaniei. Dar eu imi fac datoria in ceea ce priveste misiunea pe care o am si imi duc mandatul pina la capat. Nu particip, precum vedeti, la campanii si la mitinguri. Am fost la o singura adunare, unde a fost prezentata si candidatura mea. Si ceea ce unii au incriminat, participarea la dezbaterea de simbata, era o dezbatere pe probleme economice, in care am prezentat principalele idei ale elaborarii strategiei. Este... nu inteleg aceasta nervozitate a unora in legatura cu participarea mea la campania electorala. Precum vedeti, nu sint in campanii electorale, au fost citeva momente si vor mai fi pina la alegeri, dar care nu depasesc norma necesara unui om care candideaza in acelasi timp, conform legii.

Dar de ce acceptati atunci sa se difuzeze aceste spoturi publicitare electorale in care indemnati cetatenii sa voteze PSD+PUR si pe Adrian Nastase?

Din moment ce sint candidat, am si eu o raspundere pentru aceasta tara...

Dar Constitutia nu va permite!

Ion Iliescu: Cum sa nu-mi permita?! Constitutia imi permite si legea imi permite pentru alegeri. Una este misiunea pe care o indeplinesc, de presedinte si toate atributele presedintelui, si alta este, la fine de mandat, dreptul de a putea participa la alegerile pentru o institutie a statului, pentru Senat. Deci nu se contrapun acestea. De aceea s-a si considerat necesar de catre parlament ca, in legea pentru alegerile parlamentare, sa se specifice acest drept, inclusiv al presedintelui la fine de mandat de a putea participa la....

Veti face campanie electorala doar pentru candidatura dumneavoastra la Senat?

Ion Iliescu: Intr-un fel da, dar si... nu se candideaza ca independent. Noi n-avem acest sistem de candidaturi individuale. Chiar independent, se candideaza pe liste de partid. Deci, intr-un fel sint legat de acest partid al carui fondator, de altfel, si sint. Iar acum, cind este vorba de o optiune a populatiei tarii, am si o datorie fata de tara ca sa si indemn spre ceea ce cred ca este bine.

Ca sa nu mai fiti acuzat, domnule presedinte, nu ar fi mai simplu sa va retrageti?

Ion Iliescu: Din ce sa ma retrag?

Din functia de presedinte al Romaniei.

Si care ar fi rezultatul?

Ar decurge campania electorala in mod egal pentru toti competitorii.

Nu, dar care ar fi consecinta acestei chestiuni?

Toata lumea ar fi egala in campania electorala.

Nu, dar constitutional ce ar rezolva din retragerea mea?

Nu ati mai incalca acea prevedere care va interzice sa va implicati in campania electorala a unui partid.

Nu, nu. Ce ar rezulta in... Cineva trebuie sa indeplineasca functia de presedinte. Ce ar rezulta?! Conform Constitutiei! Sau n-o cunoasteti?

Ba da.

Adica?

Ar exista o persoana care sa va inlocuiasca.

Ion Iliescu: Cine? Care ar fi persoana?

Urmatorul este presedintele Senatului.

Ion Iliescu: El este candidat sau nu?! Mai mult, el este chiar membru al partidului de guvernamint si candideaza. Deci s-ar schimba ceva?! Deci vedeti cit e de falsa in sine problema pe care o ridicati. Si este o nervozitate inutila din acest punct de vedere. Trebuie sa stim sa ne incadram in structurile si regulile democratiei pe care o construim impreuna. Nu este nici un fel de incalcare a prevederilor constitutionale, ci din contra.

Veti merge miine (simbata - n.r.) la PSD sa raspundeti la TELVERDE?

Ion Iliescu: Nu, nu pentru telefon, dar ma intilnesc miine cu un numar de oameni.

Octavian Petrovici, purtatorul de cuvint al PSD

Bucuresti: "In principiu, miine (simbata - n.r.) avea loc o vizita la sediul de campanie a candidatului Iliescu, incepind cu ora 10.00. Se va intilni cu alegatorii, cu membrii. Pentru telefon va fi programat in alta zi, probabil saptamina viitoare".

Ce spune Constitutia

Articolul 80 - "Rolul presedintelui Romaniei", alineatul 2: "Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate."


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.