Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase i-a recomandat premierului Calin Popescu Tariceanu sa renunte la conceptul de "autonomie culturala" din legea privind statutul minoritatilor. Dupa modelul Iliescu, Nastase a trimis ieri o scrisoare Executivului in care il acuza pe Tariceanu, dar si pe Traian Basescu, de nerespectarea promisiunilor din campania electorala, cand spuneau ca "este o gluma formularea autonomiei culturale".

In document el il acuza pe Tariceanu ca tine cu dintii de mentinerea pe linia de plutire a actualului Executiv. "In cazul in care un astfel de proiect legislativ nu ar respecta aceste conditii minime, s-ar putea crea grave elemente de vulnerabilitate la adresa statului national unitar roman". Liderul PSD sustine ca adoptarea unui astfel de proiect nu reprezinta o prioritate nici pentru Romania, nici pentru UE.

Pe de alta parte, Nastase mai precizeaza ca Romania are in acest moment un sistem complex de protectie a persoanelor apartinand minoritatilor nationale. El arata ca majoritatea acestor drepturi au fost acordate de guvernarea sa. Liderul deputatilor UDMR, Marton Arpad, ne-a declarat ca nu este de acord cu parerile emise de Adrian Nastase. "Partial e adevarat ca PSD a facut foarte mult pentru minoritati, dar nu se poate afirma ca nu exista necesitatea autonomiei culturale", a precizat deputatul UDMR.

El a aratat ca in raportul de tara din noiembrie sunt enumerate patru domenii in care Romania a facut progrese, iar unul dintre acestea e situatia minoritatilor cu referire la proiectul de lege in discutie. Un alt document pe care deputatul l-a adus impotriva afirmatiilor lui Nastase este rezolutia PE referitoare la aderarea Romaniei si Bulgariei unde se vorbeste de drepturi mai largi care trebuie sa fie acordate comunitatii maghiare.

Istoria se repeta

In perioada 1997-2000, cand PSD se afla in Opozitie, Adrian Nastase se opunea Ordonantelor Guvernului Ciorbea de introducere a manualelor in limba materna la istorie si geografie, ca si la inscriptionarea bilingva in localitatile cu mai mult de 25% populatie a minoritatilor. Una dintre primele ordonante pe care le-a semnat ca premier in 2001 a fost cea care a permis inscriptionarea bilingva si manualele amintite.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.