„Consider ca a venit momentul ca liderii care au obtinut rezultate la alegeri sa fie si cei care conduc partidul. Eu sint unul dintre cei mai importanti lideri ai PSD. Nu cred ca este momentul sa discutam de functie vreau sa ocup, este o chestiune interna", si-a anuntat ieri ambitiile Marian Oprisan.

Oprisan recidiveaza

Acesta nu este la prima declaratie spectaculoasa. Cu citeva luni in urma, Oprisan il ataca frontal pe Ion Iliescu, pe atunci sef al statului, acuzindu-l de metehne comuniste. Curajul sau a fost explicat atunci de liderii PSD prin faptul ca Oprisan a dorit sa-i faca un serviciu presedintelui partidului, Adrian Nastase, aflat in conflict, si la acea ora, cu Ion Iliescu. Presedintele executiv al PSD, Octav Cozminca, s-a aratat ieri neplacut surprins de ultima declaratie a lui Oprisan: „Ii sta cineva in cale, il bareaza cineva? Ce se apuca sa vorbeasca acum, asa ceva? O sa vorbesc si eu cu el, sa vad ce-i trece prin cap. Am nevoie de translator, poate vrea sa devina presedintele Romaniei si nu inteleg eu" si-a comentat subalternul al doilea sef al PSD.

Ingrijorarea lui Octav Cozminca fata de entuziasmul lui Oprisan este justificata. In PSD, tensiunea creste cu cit se apropie data Congresului care trebuie sa aleaga noile structuri de conducere. Ion Iliescu, desi a declarat la sfirsitul anului 2004 ca nu s-a reinscris inca in PSD, vizeaza functia de presedinte, in timp ce Adrian Nastase si Miron Mitrea isi disputa functia actuala a lui Cozminca, de presedinte executiv, iar Victor Ponta intra in competitie pentru functia de secretar general. In plus, cei 20 de vicepresedinti actuali se tem ca, vor fi ori restructurati, ori vor fi inlocuiti, printre ei numarindu-se Viorel Hrebenciuc, Serban Mihailescu, Miron Mitrea, Doru Ioan Taracila, Dan Ioan Popescu, Nicolae Vacaroiu etc.

In numele cui vorbeste Oprisan?

Liderii PSD au vazut, ieri, in declaratia lui Oprisan, un inceput al rafuielilor interne, pentru putere, din PSD. Relatia de colaborare si prietenie a lui Marian Oprisan cu vicele Miron Mitrea, lider care controleaza doua organizatii judetene importante ale PSD, Vrancea si Constanta, este de notorietate. Mitrea, principalul contracandidat al lui Adrian Nastase la virful PSD contabilizeaza mai putine esecuri electorale decit colegul sau, Nastase, care, la prima candidatura directa dupa 15 ani de cariera politica, a pierdut cursa prezidentiala in fata lui Traian Basescu. Ca atare, remarca lui Oprisan, „liderii care au obtinut rezultate la alegeri sa fie si cei care conduc partidul", reprezinta o aluzie la actualul sef al PSD care nu a reusit sa mentina partidul la putere.
Cozminca ne-a declarat ieri ca intreg partidul va fi supus alegerilor interne in aceste saptamini: „Alegerile se organizeaza de jos in sus, nu numai la virf", cei mai mari beneficiari ai instrumentelor necesare pentru pastrarea functiilor centrale de conducere fiind liderii care controleaza organizatii judetene, precum Hrebenciuc, Mitrea, Taracila, Cozminca. Adrian Nastase este simplu membru al organizatiei PSD-Bucuresti condusa de Dan Ioan Popescu.