Curtea Constitutionala se pronunta saptamana viitoare

Curtea Constitutionala va continua luni dezbaterile privind unele articole din Regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului, a caror neconstitutionalitate a fost invocata de mai multi senatori si deputati apartinand grupurilor parlamentare ale PSD si PRM. Sesizarile privind constitutionalitatea unor articole din Regulamentele Camerelor au fost formulate de 54 de senatori si 134 de deputati. In luna octombrie, mai multi senatori PSD si PRM au sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu articole din Regulamentul Senatului, inclusiv cel referitor la revocarea din functie a presedintelui acestei Camere.

Opozitia a apreciat atunci ca prevederile referitoare la schimbarea din functie a celor doi presedinti pesedisti sunt neconstitutionale. In cazul Camerei, potrivit noului Regulament, revocarea presedintelui poate fi propusa cand se schimba majoritatea politica, iar la Senat, la solicitarea a jumatate plus unu din numarul total al reprezentantilor acestui for. Daca Adrian Nastase a anuntat deja ca nu va mai candida la sefia Camerei in cazul in care se va decide schimbarea sa, Nicolae Vacaroiu a preferat sa se abtina de la orice comentariu.

Pozitia PSD

Presedintele Senatului a declarat ieri, presei ca functia pe care o detine in Parlament apartine PSD si nu lui, personal, refuzand sa precizeze daca va mai candida la acest post, in cazul unei decizii defavorabile a Curtii Constitutionale. "Nu eu decid aici, ci decide PSD. Functia apartine acestui partid si nu mie, personal". La randul sau, Adrian Nastase, a spus ca ar fi "absolut penibil" sa mai candideze daca va fi inlocuit din functie. "Daca un astfel de vot ar duce la revocarea actualului presedinte, ar fi absolut penibil ca cel care a fost revocat in baza unei formule politice, a doua zi sa se prezinte din nou pentru a candida", a explicat Nastase.

El s-a aratat insa increzator ca sesizarea de neconstitutionalitate va fi acceptata de catre Curtea Constitutionala. "Eu sunt convins ca argumentele sunt temeinice si imi exprim increderea ca solutia pe care o va da Curtea Constitutionala va fi in sensul de a accepta sesizarea noastra si de a respinge niste texte care nu ar face decat sa fragilizeze Parlamentul", a subliniat Nastase. De altfel, liderul PSD Mircea Geoana a anuntat in urma cu doua zile ca nu va candida la sefia Senatului daca colegul sau de partid va fi schimbat din functie. Acelasi punct de vedere l-a impartasit si deputatul Miron Mitrea, care a spus ca nu-si doreste postul ocupat acum de Nastase.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.