Bugetul pe acest an va fi mai bogat cu 781 de milioane de lei noi, adica in jur de 217 milioane de euro. Cel mai mult cistiga Munca, Transporturile si Educatia. Cel mai mult pierd Ministerul Mediului si Senatul.

Guvernul a propus pentru rectificarea bugetului pe anul curent suplimentarea sumelor acordate ministerelor Transporturilor, Educatiei, Sanatatii, Muncii, Justitiei si Internelor.

Desi n-a avut ministru care sa-l reprezinte in fata guvernului, Ministerul Educatiei va primi la rectificare 30.000.000 de lei noi, adica peste 8,2 milioane de euro pe care ii va avea in plus de cheltuit pina va intra pe bugetul din 2006.

Cel mai mult a fost suplimentat bugetul Ministerului Muncii, care va primi in plus 284 de milioane de lei noi. Este urmat in clasament de Ministerul Transporturilor si Constructiilor cu un plus de 143,4 milioane. Aceasta rectificare avantajeaza si Sanatatea, care va primi aproape 70 de milioane. Serviciul Roman de Informatii va primi, fata de suma ce i-a fost data de cheltuit anul acesta, inca 66 de milioane de lei noi. Fondurile de la buget acordate Ministerului Economiei si Comertului vor fi suplimentate cu 65 de milioane. N-a fost uitata nici Justitia, care va avea in plus aproape 40 de milioane.

Ministerele Agriculturii, Culturii si cel de Externe nu vor primi bani, dar nici nu le vor fi reduse bugetele.

Senatul, unul dintre marii pierzatori

Chiar daca ultima executie bugetara a aratat un excedent de peste 0,5% din PIB, la aceasta rectificare vor exista si institutii care isi vor vedea bugetele micsorate.

Senatul primeste cea mai grea lovitura, avind prevazuta o reducere de fonduri bugetare cu 16 milioane de lei noi, din pacate, dupa Ministerul Mediului, care va fi nevoit sa renunte la 19,4 milioane de lei noi.

Desi SRI a primit 66 de milioane, Serviciul de Informatii Externe pierde 10 milioane de lei noi.

Finantele vor avea bugetul redus cu 9,5 milioane de lei noi. De la Secretariatul General al Guvernului (SGG) se va taia, simbolic, putin peste un milion de lei noi, dintr-un buget de 228 de milioane de lei noi, in timp ce de la Integrare se va taia dublu, dintr-un buget pe jumatatea celui al SGG.

Aparatul prezidential va avea acelasi buget ca si pina acum, de circa 27 de milioane de lei noi. Aceste sume trebuie prezentate in urmatoarea sedinta de guvern, iar pe urma vor fi supuse Parlamentului pentru aprobare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.