Adrian Nastase a declarat ieri ca nu va candida pentru presedentia Camerei Deputatilor in cazul in care Curtea Constitutionala (CCR) va accepta noul Regulament, cel care stabileste revocarea sa din functie.

Astazi este asteptata decizia Curtii Constitutionale pe marginea regulamentelor celor doua Camere, in cazul in care judecatorii celei mai inalte instante legislative a tarii nu amana decizia.

Promisiunea lui Nastase de a nu mai candida, daca va fi revocat, a aparut dupa ce, a spus ca nu are cum sa fie presedinte al Camerei de doua ori, sugerand ca nu are de ce sa se gandeasca la o candidatura pentru o functie pe care o are deja si pe care nu se teme sa o piarda.

Surse din PSD spun ca, intr-adevar, Nastase are motive sa spere intr-o decizie favorabila lui din partea Curtii Constitutionale, avand in vedere alianta sa reinnoita cu Ion Iliescu si apropierea cunoscuta a marii majoritati a judecatorilor de la CCR de fostul presedinte. Din cei sapte cati sunt apropiati ai PSD, sase sunt apropiatii lui Iliescu si unul, Acsinte Gaspar, loial lui Nastase.

In cazul in care ar pierde functia, Nastase pare sa nu doreasca sa se expuna intr-o batalie dinainte pierduta, situatie in care PSD va lansa in competitie un reprezentant din linia doi a partidului. Potrivit acelorasi surse, Nastase nu s-a gandit inca pe cine sa lanseze intr-o asemenea batalie tocmai datorita sperantei sale ca judecatorii apropiati ai PSD de la CCR vor respinge articolul 25 din Regulamentul Camerei - cel cu revocarea.

Nastase mai spune ca, dupa decizia CCR, va contesta si el Regulamentul, pentru efectuarea unui "examen medical complet". Asta dupa ce PSD a inaintat Curtii o sesizare in acelasi sens. Numai ca, in cazul in care liderul PSD vine cu o noua contestatie a regulamentului - pe care o poate face in calitate de presedinte al Camerei, separat de grupul PSD - demersul nu ar fi menit decat sa tergiverseze eventuala sa revocare din functie.

Geoana se face ca stia

Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca stia de ceva vreme de hotararea lui Adrian Nastase de a nu mai candida la sefia Camerei Deputatilor, dar a refuzat sa dea detalii despre viitori candidati PSD la conducerea celor doua Camere parlamentare."A fost o discutie mai veche, in interiorul partidului", a declarat el, dupa anuntul facut de Nastase.

Liderul PSD a respins posibilitatea depunerii propriei candidaturi pentru Senat. "In nici un caz nu voi candida eu", a spus Geoana, ferindu-se sa dezvaluie ceva din strategia viitoare a partidului sau eventuali candidati la cele doua posturi parlamentare. "E prematur. Trebuie asteptata decizia Curtii Constitutionale", s-ajustificat Geoana.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.