Datoria externa totala a Romaniei a atins 96,88 miliarde euro in luna noiembrie 2011, cu aproape 5% mai mult decat anul trecut, dar are cel mai mic nivel al datoriei externe pe locuitor in UE, potrivit unei analize elaborata de catre Andreea Paul-Vass, consilier de stat al primului ministru.

Desi in crestere, Romania are cea mai mica valoare a datoriei externe pe locuitor (4.570 euro/locuitor, fata de 4.810 euro/locuitor in Bulgaria sau 7.002 euro/locuitor in Polonia) intre statele membre ale UE.

Polonia a angajat o datorie externa de peste 2,5 ori mai mare decat a Romaniei, in timp ce Ungaria are o datorie externa cu 40% mai ridicata fata de cea a tarii noastre, scrie ziare.com

Datoria externa totala
a Romaniei a atins 96,88 miliarde euro in luna noiembrie 2011, cu aproape 5% mai mult decat anul trecut, iar pentru 2012 prognozele indica o datorie externa totala de 101,53 miliarde euro.

Mai mult de jumatate (58%) din datoria externa totala este angajata de sectorul privat. Astfel, in noiembrie 2011, valoarea acesteia a atins 56,2 miliarde euro, potrivit zf.ro. Datoria externa privata a cunoscut o usoara diminuare la sfarsitul anului 2009, insa de atunci a revenit pe un trend ascendent.

Totusi, ritmul de crestere este inferior celui inregistrat inainte de anul 2008, se completeaza in analiza citata si pe blogul Andreei Paul-Vass. Datoria privata este suportata doar de catre cei care au contractat-o si nu antreneaza obligatii pentru stat decat in situatii exceptionale (de pilda, cazurile de salvare a sistemului bancar).

Datoria externa publica totala se ridica la 22,2 miliarde euro, la sfarsitul lunii noiembrie anul trecut, reprezentand 23% din datoria externa totala. Volumul sau s-a dublat in anul 2011, fata de valoarea de acum patru ani. Valoarea insumeaza datoria publica directa, datoria public garantata pe termen mediu si lung si datoria publica externa pe termen scurt.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.