In 2011 s-a incheiat epoca pilelor si a nepotismelor, exemple fiind un bacalaureat corect, clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii, iar exigenta privind frauda va continua in 2011, dar au fost si nerealizari care tin de lipsa banilor, a declarat ministrul Daniel Funeriu.

"Vorbim de o Romanie in care cel mai greu este schimbarea mentalitatilor. La nivel functional, ceea ce s-a intamplat la bacalaureat este unul dintre evenimentele menite sa schimbe mentalitati. Adica cei care au muncit si au fost corecti au fost rasplatiti, au promovat. Profesorii si-au recapatat increderea pierduta. Cei care au fraudat au fost sanctionati. Anul 2011 a insemnat incheierea unei epoci de pile si nepotisme. In 2012 vom dovedi aceeasi exigenta sporita fata de frauda", a spus ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, citat de MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, in 2011 s-a revenit pentru prima data la "valorile fundamentale ale oricarei tari sanatoase, cinstea, rasplata muncii, corectitudinea". "Acesta este un element de cotitura. Legea educatiei nationale a permis inclusiv acest lucru. Al doilea element important si cu schimbari majore este clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii", a adaugat ministrul Funeriu.

Ministrul a sustinut ca, intr-o evaluare externa s-a spus cine sunt cei buni si cei slabi, in care universitati merita investit in cercetare si in care in partea educationala si s-a facut o separare a apelor in invatamantul superior.

In plus, pentru prima data CE a felicitat Romania pentru efectele legii, a adaugat Funeriu. "Prin noua lege s-a stins efectul diplomelor dubioase la medicina. Din pricina unor lucruri intamplate in trecut, Romania risca, din cauza plangerilor catre UE formulate de Italia, sa aiba probleme cu recunoasterea diplomelor in spatiul Uniunii Europene. Credibilitatea diplomelor romanesti este un pas important", a spus Funeriu.

Pe de alta parte, Funeriu a sustinut ca are si regrete, primul fiind legat de situatia bugetara delicata. "As fi fost bucuros sa avem mai multe fonduri, sa facem mai mult prin revalorizarea cadrelor didactice. Cred ca bacalaureatul a dovedit recredibilizarea cadrelor didactice", a adaugat Funeriu.

Citeste si:
Legea Educatiei: Ciclul gimnazial va avea cinci ani

Citeste si:
Legile Educaţiei, aprobate de Guvern și trimise în Parlament pentru...
Legile Educaţiei, aprobate de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.