Unii il hulesc, altii - doar cei care au avut numai de castigat de pe urma influentei sale - il respecta. Acum 15 ani era un simplu inspector (altii spun activist) la Primaria Bacau. Dupa Revolutie s-a pripasit brusc in "satul cu ministri" devenind un politician influent care a stiut sa cada mereu in picioare, precum "Hopa Mitica", in ciuda vehicularii numelui sau in zeci de scandaluri de coruptie ("Apartamentul", "Eterna si Fascinanta Romanie", "Privatizarea si devalizarea RAFO Onesti", "Omar Hayssam", "Sponzorizarile PSD", "Mafia araba" etc).

In diverse medii e considerat "Nasul", datorita abilitatilor malefice de care a dat dovada. Amicii, din cauza caracterului sau discutabil, l-au poreclit simplu: "Javra". Acum un an, in contextul scandalului RAFO, Traian Basescu declara sec despre personaj: "In cazul in care nu se poate face arestarea, preventiv (...) trebuie sa se emita interdictia de a parasi tara". Recent, ex-ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, il caracteriza pe acest "Hopa Mitica" drept "un mare papusar din PSD, un lider important al acestui partid, cancerul politicii romanesti (...)". Cine este acest personaj controversat si cum a "contribuit" si (inca mai "contribuie"!) el la integrarea Romaniei in UE?

Pana mai acum cativa ani, era unul dintre cei mai influenti oameni din tara. Aveai ceva de rezolvat, te duceai la el. Recomandat, bineinteles. Cu timpul, din cauza scandalurilor in care a fost implicat, influenta sa a scazut, insa individul a ramas tot in picioare. Acum e cunoscut drept unul dintre cei mai influenti oameni din PSD. Cu toate acestea, colegii sai de partid spun ca individul este doar un personaj diabolic care nu mai straluceste decat prin renumele lui de altadata de combinator politic. Personajul de care vorbim, unul sters, cu limbaj de lemn si imbracat in haine de plastic - asemenea unui activist de partid de dinainte de 1989 -, pe care amicii l-au poreclit "Javra", se numeste Viorel Hrebenciuc. Cine este acest personaj si ce a facut el in politica romaneasca? Astazi, "Curentul" va prezinta o prima radiografie a acestui personaj controversat, urmand ca in zilele urmatoare sa revenim pe aceasta tema.

Ascensiune fulminanta: de la bisnita cu bilete gratuite pentru studenti in anii 70 la prefect de Bacau in 90

Nascut la 7 august 1953, in Simnicea, Hrebenciuc a intrat, la 20 de ani, la ASE Bucuresti - Facultatea de Cibernetica Economica si Statistica. Descurcaret inca de pe vremea studentiei (n.r. - era cunoscut ca fiind un activist cu un simt dezvoltat al afacerilor, indeosebi cu biletele de tabere gratuite destinate studentilor), dupa absolvirea ASE, Hrebenciuc s-a reintors in Moldova natala, fiind numit, in 1977, director plan organizare la IFL Bacau - functie pe care a ocupat-o pana in 1980, an in care este "promovat" inspector de specialitate la Directia Judeteana de Statistica Bacau.

Doi ani mai tarziu, satul probabil de munca de birou, Hrebenciuc se muta pe aceeasi functie la Consiliul Judetean Bacau, unde incepe sa-si cultive abilitatile de activist. Rodat in administratia comunista, Hrebenciuc isi ia inima in dinti si, in 1990, devine primul primar ales democratic al Bacaului - postura din care este implicat in diverse scandaluri de presa. Descurcaret din fire, Hrebenciuc devine ulterior prefect al judetului Bacau, postura din care este acuzat, in 1991, ca ar fi deturnat fondurile de ajutor primite de bacauanii care au avut de suferit in urma inundatiilor din acel an.

Secretar general, scandal dupa scandal

In 1992, dupa ce a facut "dovada" spiritului sau managerial, Hrebenciuc este ales deputat si vicepresedinte al PDSR. Considerat o adevarata "eminenta cenusie" de catre camarazii sai politici, Hrebenciuc este cooptat rapid in structurile puterii, fiind numit secretar general al guvernului. Din aceasta postura, numele lui Hrebenciuc a fost vehiculat intr-unul din primele scandaluri de coruptie: "Afacerea Apartamentul" - afacere in urma careia Departamentul de Control al Guvernului (n.r. - condus la acea vreme de catre Valerian Stan) dezvaluia modalitatea in care diversi demnitari sau pseudodemnitari au reusit sa intre in posesia unor imobile impunatoare situate in zona "zero" a Capitalei.

Scapat cu fata curata din acest scandal de coruptie (datorita faptului ca dosarul respectiv a fost ingropat rapid, din cauza ca a fost utilizat mai degraba ca o arma politica), Hrebenciuc a mai fost implicat, in 1994, intr-un alt scandal de coruptie rasunator: tiparirea, in 97.000 de exemplare, a volumului "Eterna si fascinanta Romanie", afacere care a prejudiciat Bancorex (adica statul roman) cu aproape 6 milioane de dolari. Surprinzator, desi au existat dovezi clare conform carora "intreaga derulare a contractului s-a efectuat sub controlul invinuitului Viorel Hrebenciuc...", pesedistul a ramas intangibil. Abia anul trecut, conducerea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si-a luat inima in dinti si a solicitat realizarea unei "Informari" referitoare la acest dosar, ceea ce echivaleaza cu o reanalizare si o eventuala redeschidere a spetei respective.

Kader, "secretul" neexplicat al lui Hrebenciuc

Tot in perioada cat a fost secretar general al guvernului, Hrebenciuc a trebuit sa faca fata altor acuzatii grave, dupa ce de la sine putere a numit consilier cu acte-n regula (inclusiv cu acces la documente strict secrete) la acel departament pe Abdel Kader Kamel - unul dintre oamenii apropiati ai ex-liderului palestinian Yasser Arafat, acuzat ca a organizat si a participat la contrabanda cu tigari aduse cu avioane romanesti si bulgaresti derulata in anii 90. "Cand era secretar general al guvernului, Hrebenciuc a semnat o adresa prin care-mi cerea sa-i acord permis de portarma lui Kemal Kader, mai precis pistol cu glont", afirma acum un an ex-seful IGP, generalul in rezerva Ion Pitulescu, care drept dovada prezenta si un document semnat de Hrebenciuc in care se mentiona "certificam prin prezenta ca cetateanul roman Abdel Kader Kamel e consilier al Secretariatului General al Guvernului".

Luat la intrebari la acea vreme vizavi de numirea lui Kader, Hrebenciuc a negat ca "romanul" respectiv ar fi fost angajat in functia de consilier al Secretariatului General al Guvernului, afirmand ca Abdel Kader Kamel a fost consilierul lui personal pe perioada forumului "Crans Montana" din 1994. "Toti mafiotii arabi - Zaher Iskandarani, Omar Hayssam si ceilalti - erau foarte apropiati de PDSR si tineau legatura cu Viorel Hrebenciuc prin intermediul lui Kader. (...) Mi s-a parut curios ca un arab era numit consilier al secretarului general al guvernului (n.r. - Hrebenciuc). Au disparut apoi unele documente strict secrete de la SGG si, imediat, a disparut si Kader. Apoi l-am vazut cu ochii mei pe Kader in dreapta lui Arafat si am ramas interzis", declara Pitulescu.

Surprinzator, pana acum nici un justitiabil nu a avut curajul sa puna cap la cap declaratiile lui Pitulescu cu cele ale lui Hrebenciuc si sa-l intrebe pe pesedist cand a spus adevarul: cand a sustinut ca palestinianul a fost consilierul lui personal sau atunci cand a afirmat in inscrisuri oficiale ca acesta era consilier al SGG. Raspunsul la aceasta intrebare este extrem de util, deoarece daca prima varianta e gresita, atunci Hrebenciuc ar putea fi lesne acuzat de fals in declaratii si in inscrisuri oficiale. Basca faptul ca a acoperit, oficial, un individ implicat in disparitia unor documente secrete din interiorul guvernului sau in contrabanda transnationala cu tigari.

Negociator in relatia cu UE

Acum cativa ani, cand PSD era inca la putere, Hrebenciuc a mai fost implicat in diverse scandaluri de coruptie. Cunoscut drept individ cu influenta, care in pauza de sedinta de la Camera Deputatilor incheia afaceri fara sa clipeasca in special in incinta Braseriei Hilton, Hrebenciuc a fost nominalizat ca fiind unul dintre pionii principali ai afacerii RAFO. Insa despre implicarea lui Hrebenciuc in aceasta megaescrocherie si in alte afaceri controversate, vom reveni, deoarece consideram ca intr-o societate care se vrea curata e normal ca opinia publica sa cunoasca trecutul si prezentul unui individ care, din postura de maestru al negocierilor oculte, a ajuns presedinte al Comisiei parlamentare de negociere cu UE si sef al delegatiei romane la Consiliul Europei, adica unul dintre pionii care "face" lobby tarii noastre intr-o Europa care ne trage de urechi ca suntem prea corupti.