Ministrii de Externe ai Federatiei Ruse, Georgiei si Ucrainei vor veni la Bucuresti saptamana aceasta, la invitatia omologului lor roman, Mihai Ungureanu. Vizita ministrilor are loc cu numai cateva zile dupa ce ministrul moldovean al Reintegrarii s-a aflat si el in Romania. Ministrul de Externe al Federatiei Ruse, Serghei Lavrov, urmeaza sa aiba o intrevedere cu seful diplomatiei romane maine, iar, in seara aceleiasi zile, el va lua parte la dineul oferit cu ocazia evenimentului "Prietenii Georgiei", la care va fi prezent si ministrul de Externe georgian, Gela Bezuasvili. Joi, la Bucuresti, va ajunge seful diplomatiei ucrainene, Boris Tarasiuk.

In urma cu doua zile, Mihai Ungureanu s-a intalnit cu ministrul moldovean al Reintegrarii, Vasile Sova. Ministrul a declarat ca, potrivit lui Sova, prezenta SUA si a UE in formatul de negocieri a condus la o calmare a tonului discutiilor. Conform lui Ungureanu, in prezent exista un consens de principiu privind democratizarea Transnistriei, gratie unui proces electoral, dar nu cel pe care intentioneaza sa-l organizeze Tiraspolul la sfarsitul acestui an. In plus, partile sunt aproape de un acord referitor la organizarea unei misiuni comune de monitorizare a angajamentelor militare in Transnistria.

Asa-zisul plan rus de reglementare a conflictului este inacceptabil pentru Chisinau, a mai spus Ungureanu, citandu-l pe Sova.

Ministrul roman a apreciat ca prin vizita lui Sova a fost incheiat un ciclu al consultarilor cu oficialii implicati direct sau indirect in procesul de solutionare a conflictului din Transnistria, cu exceptia reprezentantilor Tiraspolului. Ungureanu a subliniat ca a aparut deja "un reflex de informare a Bucurestilor", care devine astfel "un partener informal recunoscut". Aceasta face ca Romania sa fie in prezent in postura de a furniza "cele mai bune produse politice privind Transnistria" in baza informatiilor obtinute de la surse de prima mana, sustine Ungureanu. Analizele realizate de Bucuresti sunt transmise Uniunii Europene, Aliantei Nord-Atlantice si Statelor Unite, a adaugat Ungureanu.

Discutiile care vor avea loc la Bucuresti sunt importante si prin prisma recentelor declaratii ale reprezentantului special al ministerului de Externe ucrainean Dmitri Tkaci, potrivit caruia Transnistria ar putea intra, in anumite conditii, in componenta Ucrainei. Acest lucru a fost legat, de Tkaci, de ideea pe care a spus ca ar avea-o unii politicieni romani ca Moldova sa intre in componenta Romaniei, dar fara Transnistria.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.