Optimismul romanilor vizavi de viitorul Romaniei se afla la cea mai joasa cota din ultimii cincisprezece ani, arata un sondaj. In plus, criza pare sa influenteze foarte mult deciziile romanilor in privinta alegerilor din 2012.

Studiul a fost realizat de Fundatia Soros Romania in cadrul programului Studii Electorale Romanesti.

82% dintre romani spun, in noiembrie 2011, ca directia in care se indreapta tara este gresita si doar 12% cred ca tara noastra se indreapta intr-o directie buna.

Chestionati cu privire la participarea la vot, doar 47% dintre respondenti au raspuns ca vor merge cu siguranta sa voteze, iar 24% ca probabil vor merge; 8% au raspuns ca probabil nu vor vota, in timp ce 18% ca sigur nu vor vota. In Bucuresti, o treime din respondenti au declarat ca nu vor vota.

Dintre cei care au raspuns afirmativ, 55% prefera USL, iar PDL obtine 18 procente din preferintele de vot ale respondentilor. Pe locul trei, cu 9%, se afla Partidul Poporului Dan Diaconescu. Cel de-al patrulea partid care ar trece de pragul electoral este UDMR, cu 7%.

Doar 32% au o parere despre ce candidat ar fi tentati sa voteze pentru functia de presedinte. Pe primele locuri se afla singurii candidati anuntati, Crin Antonescu cu 31% si Dan Diaconescu cu 14%. Nici un membru PDL nu este mentionat spontan de mai mult de 1% dintre cei chestionati.

Dupa analiza raspunsurilor date, realizatorii sondajului au concluzionat ca persoanele cu venituri mari sunt semnificativ mai inclinate sa voteze cu partidul de guvernamant, la fel si persoanele care nu au fost direct afectate de criza economica.

In schimb USL este preferata celor afectati de criza.

Merita mentionat ca un alt studiu al Soros arata ca aproximativ 65% dintre romani considera ca au fost afectati negativ de criza economica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.