Liderul USL Victor Ponta a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca impunerea unui deficit maximal se poate face printr-o lege speciala, impunandu-se formarea unui Guvern tehnocrat si alegeri anticipate.

Ponta a spus ca obligativitatea respectarii deciziei convenite la Bruxelles prin Tratatul de guvernanta fiscala se poate face printr-o lege speciala, in temeiul articolului 148 din Constitutie, care prevede ca legile legate de tratatele europene se face de catre Parlament, in sedinta comuna, cu votul a doua treimi dintre senatori si deputati.

Co-presedintele USL a criticat faptul ca presedintele Traian Basescu "a semnat", la Bruxelles, tratatul de guvernanta fiscala fara a avea un mandat in acest sens si in lipsa unei dezbateri interne.

Ponta a spus ca USL este de acord cu implementarea deciziilor luate la Bruxelles si a prezentat un plan al Uniunii, in cinci pasi.

  • USL propune infiintarea unui Comitet de criza Putere-Opozitie-BNR, pentru gasirea celor mai rapide solutii de adoptare a deciziilor de la Bruxelles si de reducere a deficitelor.
  • Potrivit USL, nu este necesara modificarea Constitutiei pentru impunerea regulii privind deficitul maximal, ci de o lege speciala, adoptata cu votul a doua treimi din numarul senatorilor si deputatilor.
  • Un al treilea pas propus de USL este formarea unui guvern de tehnocrati care sa implementeze masurile anticriza, inclusiv a celor legate de deficitul bugetar si care sa pregateasca si alegeri anticipate.
  • Al patrulea pas propus de USL este organizarea alegerilor parlamentare anticipate, iar al cincilea, modificarea Constitutiei de catre Parlamentul nou ales.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania trebuie sa treaca in Constitutie, si nu in alt act normativ, prevederile privind bugetul si deficitul structural, din acordul convenit la summit-ul UE.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.