Comisiile juridice ale Parlamentului au dat, luni, un aviz negativ la proiectul de buget al Agentiei Nationale de Integritate (ANI) pentru anul 2012.

Presedintele de sedinta, deputatul PDL Daniel Buda, a anuntat ca bugetul ANI a primit aviz negativ cu "majoritate de voturi impotriva" si doar cinci voturi "pentru".

Anterior, deputatul Mate Andras Levente a cerut verificarea cvorumului de lucru, dupa ce la votul la amendamentele sale numarul de voturi inregistrate fusese mai mic decat numarul de voturi necesare cvorumului, respectiv 23, potrivit MEDIAFAX.

El a propus mai multe amendamente, care nu au fost insusite de majoritatea parlamentarilor juristi. Unul dintre aceste amendamente propunea ca ANI sa poata utiliza doar 5% din totalul bugetului alocat pentru anul 2012, "pana la recuperarea irevocabila a sumelor stabilite prin raportul Curtii de Conturi".

Propunerea facuta de parlamentarul Uniunii, sustinuta prin vot de parlamentari ai USL, precum si de senatorul UDMR Cseke Attila, a fost criticata atat de presedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Grebla (PSD), cat si de cel al Comisiei juridice de la Camera Deputatilor, Daniel Buda (PDL).

Grebla a apreciat ca amedamentul facut de deputatul UDMR nu poate fi acceptat, deoarece acesta ar insemna blocarea activitatii acestei institutii.

El a aratat ca, desi solicitarea lui Mate este indreptatita, nu se poate concretiza intr-o modificare la proiectul de buget deoarece in acest caz se poate ca o mare parte din aceste sume sa nu poata fi recuperate intr-un an.

In cadrul sedintei, secretarul general al ANI, Horia Georgescu, a spus ca un astfel de amendament nu poate fi inclus in proiectul de buget al acestei institutii.

"Acest aspect a fost dezbatut anul trecut si Comisarul pe justitie a ridicat probleme privind bugetul ani si raportul din 2011. Noi am urmat toate procedurile legale. Curtea de Conturi, daca avea unele probleme, putea sa se adreseze altor institutii, ceea ce nu s-a facut. Se refera la 2008. Sunt aspecte ce tin de raportul public al Curtii de Conturi privind toate institutiile statului, nu numai ANI", a spus Georgescu.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

Bugetul pentru ANI in anul 2012 este de 20.610.000 lei, semnificativ mai mare fata de executia preliminata pe 2011, de 13.724.000 lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.