Guvernul isi va angaja raspunderea pentru comasarea alegerilor si promovarea judecatorilor.

"Guvernul isi va angaja raspunderea atat pentru proiectul legii de comasare a alegerilor, cat si pentru legea privind promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in baza unei decizii politice luate in sedinta de luni a coalitiei. Intentia este ca angajarea raspunderii sa aiba loc pana la Craciun, iar data alegerilor comasate sa fie decisa ulterior, prin hotarare de guvern", au declarat surse participante la sedinta de luni a coalitiei, potrivit MEDIAFAX.

Ministerul Administratiei si Internelor a lansat in dezbatere publica, saptamana trecuta, un proiect de comasare a alegerilor in 2012, care mentine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislatia in vigoare, ceea ce inseamna ca numarul acestora nu va scadea, la locale populatia luata in calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea inregistrata la 31 octombrie 2011.

Potrivit acestui proiect, supus dezbaterii publice pana in 12 decembrie, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Proiectul propune ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului sa fie de un senator la 160.000 de locuitori.

  • Proiectul are si restrictii

"In proiectul discutat astazi in coalitie sunt restrictii - un candidat nu poate sa candideze pentru functia de primar si cea de presedinte al Consiliului Judetean sau pentru functia de primar si cea de deputat sau senator sau pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean si pentru cea de deputat sau senator", a precizat Gheorghe Flutur intr-o conferinta de presa.

El a motivat aceste restrictii aratand ca, in cazul in care o persoana care ar candida pentru functia de primar si un mandat de parlamentar ar castiga in ambele variante, ar trebui sa se organizeze din nou alegeri pentru locul ramas vacant in urma optiunii persoanei in cauza.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Potrivit lui Gheorghe Flutur, coalitia se concentreaza pe votarea bugetului de stat pe anul 2012 si pe stabilirea calendarului de alegeri pentru anul viitor. El a tinut sa precizeze ca proiectul privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare nu reprezinta o lege electorala.

"Nu discutam de o lege electorala, coalitia doreste sa se refere doar la comasarea alegerilor, si nu la altceva", a spus Flutur.

Conditiile PSD pentru acceptarea comasarii alegerilor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.