Vicepresedintele PE Laszlo Tokes le transmite "fratilor" romani, de 1 Decembrie, urarea de a avea o sarbatoare frumoasa, dar solicita ca, daca li s-au "luat" teritoriile, macar sa li se asigure maghiarilor autonomia nationala, asa cum prevede chiar Proclamatia de la Alba Iulia din 1918.

"Daca teritoriile ni s-au luat, macar sa ni se asigure pe aceste teritorii drepturile minoritare si autonomia nationala, asa cum prevede chiar si Proclamatia de la Alba Iulia din 1918! Departe de noi gandul ca in Ziua Nationala a Romaniei sa disputam apartenenta Transilvaniei, din contra, le dorim fratilor nostri romani sarbatoare frumoasa", precizeaza Laszlo Tokes intr-un comunicat remis joi agentiei MEDIAFAX.

El mentioneaza ca, in urma cu nouazeci si unu de ani, incalcand principiul wilsonian al autodeterminarii si fara sa se consulte populatia maghiara implicata, Transilvania si alte regiuni ale Ungariei "au fost rupte de tara mama", dar mentioneaza ca nu doreste, dupa scurgerea unui timp atat de indelungat, sa redeschida vechi dispute istorice, teritoriale.

"Insa trebuie sa-mi ridic cuvantul in apararea drepturilor umane si comunitare ale maghiarilor ajunsi in tari straine impotriva vointei lor. Este inadmisibil si intolerabil ca Olivér Boldoghy si, cum este de asteptat, alti compatrioti ai sai, sa fie privati de cetatenia slovaca si sa fie expulzati de pe pamantul lor natal, sudul Slovaciei (Felvidék) pentru faptul ca isi asuma in mod deschis identitatea maghiara. Este inadmisibil si intolerabil si faptul ca in Transilvania apartinand Romaniei, in tara noastra natala, la universitatea noastra, odinioara maghiara, din Targu Mures, noi maghiarii azi nu mai putem avea nici macar sectie maghiara de sine statatoare", mai arata Tokes in comunicatul citat.

Si conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna a solicitat, in contextul apropierii zilei de 1 Decembrie, respectarea unor puncte din Proclamatia de la Alba Iulia, printre care unul privind dreptul la autonomie, revendicand un "camin pentru maghiarii din Transilvania" si o "patrie pentru secuime".

Ce le ureaza politicienii romanilor de 1 Decembrie


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.