Rodica Odobescu a fost vazuta in Halkidiki in luna august de cunoscuta realizatoare tv Lucia Hossu Longin

Rodica Odobescu, cumnata lui Adrian Nastase, si-a petrecut trei saptamani in Grecia la sfarsitul lunii august si inceputul lui septembrie, potrivit unui martor, in acea perioada ea figurand in concediu medical, grav bolnava de TBC. Un lung sir de boli au tinut-o anul acesta departe de serviciu pe Rodica Odobescu, incepand cu luna ianuarie, atunci cand ministrul transporturilor Gheorghe Dobre i-a semnat demisia din postul de director general al Tarom. "Evenimentul zilei" a dezvaluit recent lista bolilor si certificatelor medicale emise pe numele cumnatei mai marelui PSD care, miraculos, s-a insanatosit atunci cand Tribunalul Bucuresti a decis repunerea lui Odobescu in functia de director general al Tarom.

Ziua plaja, seara terase

Cumnata lui Adrian Nastase si-a petrecut cateva saptamani din vacanta de vara la plaja, in Grecia, in raiul turistic din Halkidiki. Nimic mai normal pentru un om sanatos care vrea sa se recreeze, insa foarte ciudat pentru Rodica Odobescu, care in timpul acela avea concediu medical pentru TBC, in stadiu cronic.
In aceeasi perioada si chiar in aceeasi statiune in care demisa de la Tarom a mers in concediu s-a aflat si un alt grup de romani, din care facea parte si Lucia Hossu Longin, cunoscuta realizatoare TV.

Contactata de EVZ, Hossu Longin a confirmat atat prezenta ei, cat si pe cea a Rodicai Odobescu in Grecia la sfarsitul lui august si inceputul lui septembrie. "Eu am ajuns la Chanioti pe 24 august si am vazut-o chiar atunci pe Rodica Odobescu acolo, am inteles ca venise cu doua-trei zile inainte cu un grup. A doua sau a treia zi, eu m-am mutat de la Hotelul "Olympic Kosma", dar Rodica Odobescu a ramas, impreuna cu cei cu care era.

Pana in jur de 7-8 septembrie, cand eu am plecat, ne-am revazut zilnic, desi intamplator, in statiunea care de altfel era destul de mica. Am vazut-o si in cateva seri, pe la terase", a declarat Lucia Hossu Longin pentru EVZ. Rodica Odobescu a refuzat sa faca vreun comentariu despre prezenta ei in Grecia, singurul lucru pe care am reusit sa il smulgem de la ea fiind un "nu comentez".

Tribunalul a insanatosit-o brusc

Devenita directoare a Tarom in 2003, Rodica Odobescu, sora Danei Nastase, a fost demisa la inceputul acestui an de ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre. Odobescu a ramas angajata companiei aviatice, dar pe post de consilier. De fapt, cumnata lui Nastase nu a lucrat deloc pe acest post, intrand in concediu medical a doua zi dupa ce a ramas fara sefia Tarom.

Din ianuarie, cand a fost demisa de la sefia Tarom, pana la inceputul acestei luni, cand si-a recastigat, in instanta, scaunul, Rodica Odobescu a tinut-o numai in concedii medicale. Conform legislatiei, Odobescu a incasat 85 la suta din salariu in lunile in care a fost diagnosticata cu TBC si in care s-a aflat in concediu medical.

Pana la sfarsitul lunii septembrie, Odobescu a strans cel putin 14 certificate de concediu medical, care i-au permis sa nu mai treaca pe la serviciu. Cumnata fostului premier a renuntat la concediile medicale la inceputul acestei luni, cand Tribunalul Bucuresti a decis ca demiterea Rodicai Odobescu a fost ilegala, aceasta intorcandu-se imediat la biroul ei de la Tarom, cu solicitarea de a fi repusa in functie. Ministerul Transporturilor a facut recurs la aceasta solutie.

Istoria certificatelor

Odobescu, internata cu TBC in august
"Evenimentul zilei" a relatat recent faptul ca, angajata ca simplu consilier in Departamentul marketing al celei mai mari companii aeriene romanesti, Odobescu s-a imbolnavit a doua zi dupa ce a pierdut scaunul de director general. Afectiuni ale aparatului respirator, ale celui circulator, afectiuni pulmonare, flebita si tromboflebita sunt numai cateva dintre bolile trecute in scriptele medicale pe numele lui Odobescu.

Toata paleta de boli a culminat cu TBC-ul depistat la pacienta Odobescu in luna iunie. Conform nenumaratelor certificate medicale primite, cumnata lui Nastase a si fost internata, intre 1 si 19 august, la Sectia de pneumologie a Spitalului "Victor Babes". Situatia parea foarte grava pentru Rodica Odobescu, dar si pentru cei cu care aceasta ar fi intrat in contact, avand in vedere ca TBC-ul este o boala contagioasa. La doar cateva zile dupa ce, potrivit actelor medicale, s-a externat din Spitalul "Victor Babes", Odobescu a plecat in Grecia.

Parafe primite pe vorbe

Dupa externarea de la sfarsitul lui august, cumnata lui Nastase a avut concediu medical, dar fara internare, de pe 20 august pana pe 30 septembrie. Odobescu a primit doua certificate de concediu medical in aceasta perioada, unul pe 19 august si altul pe 1 septembrie, ambele cu diagnostic TBC. La eliberarea certificatului de pe 19 august, Odobescu a fost de fata, dupa spusele medicilor care au intocmit documentele, ceea ce nu s-a mai intamplat si la parafarea celui de pe 1 septembrie, cand nu se afla in tara.

Potrivit secretarului general al Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, "pacientul nu trebuie neaparat sa fie prezent la parafarea certificatului de concediu medical, dar trebuie sa fie prezent la consultul pentru eliberarea certificatului. Iar consultul poate fi facut in aceeasi zi sau, cel mult, cu o zi inainte". In cazul Rodicai Odobescu, aceasta nu a fost prezenta la consultatia de eliberare a certificatului medical aferent lunii septembrie nici in ultima zi a lui august si nici pe 1 septembrie. Sora Danei Nastase era in acele zile pe insoritele plaje din Grecia.

Pacienta Odobescu, lipsa

Certificatul de concediu medical al Rodicai Odobescu de pe 1 septembrie este parafat de medicul pneumolog Felicia Runcanu, de la Spitalul "Sf. Stefan", si de medicul de familie Madalina Mina. Runcanu s-a codit sa spuna daca Rodica Odobescu a fost sau nu la consult. In cele din urma, a admis ca pacienta nu a fost prezenta la emiterea certificatului, dar a pretextat ca nu era nevoie.

"Doamna Odobescu a fost altadata la analize. Si, in plus, eu am parafat certificatul conform analizelor din spital", a spus Felicia Runcanu. La cabinetul de medicina de familie lucrurile au fost si mai simple. "Doamna Odobescu nu a fost la mine pe 1 septembrie, a fost altcineva cu certificatul. Dar eu nu am indeplinit decat o formalitate, am semnat ca medic de familie, asa cere legea", a aratat dr. Madalina Mina.

Si-a luat TBC-ul in Halkidiki

Externata de la "Victor Babes", conform certificatelor medicale - pe 19 august, Rodica Odobescu nu s-a internat la vreun sanatoriu, ci s-a dus in vacanta la mare, in Halkidiki, Grecia. Din declaratiile Luciei Hossu Longin, sejurul cumnatei lui Nastase a inceput imediat dupa externare si s-a terminat la mai mult de o saptamana dupa inceputul lunii septembrie.

Cu totul, Odobescu a stat la malul Mediteranei trei saptamani, timp in care a fost insotita de Dan Odobescu, sotul sau, si de mai multi apropiati. Potrivit aceleiasi surse, in grupul Rodicai Odobescu au fost aproximativ zece persoane, toate cazate la hotelul de lux "Olympic Kosma" din statiunea Chanioti, peninsula Kassandra, Halkidiki.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.