Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, dezaproba utilizarea aluziilor de factura negativa la adresa cetatenilor romani intr-o emisiune difuzata de un post de radio din Franta si arata ca a devenit revoltatoare identificarea persistenta a romanilor cu fenomenul cersetoriei.

  • "A devenit revoltatoare aceasta identificare persistenta a cetatenilor romani cu fenomenul cersetoriei si se cuvine sa condamnam aceste derive de limbaj, inainte ca ele sa se transforme intr-o ostilitate la adresa comunitatii romanesti din Franta. Asa cum ati putut observa, reactionam prompt de fiecare data cand se recurge la o generalizare nejustificata si la promovarea in media a unor stereotipuri. Cu toate acestea, constat cu regret ca presa franceza persista in asemenea aluzii de factura negativa, in cazul de fata fiind cu atat mai surprinzator, cu cat acestea isi au originea in afirmatiile unui reprezentant al lumii artistice franceze si internationale, cunoscut pentru convingerile sale multiculturale si de sustinere a drepturilor minoritatilor de orice tip", a declarat Teodor Baconschi, conform MAE.

MAE considera ca este necesara respectarea limitelor legale privind defaimarea si incitarea la xenofobie, indiferent de natura si formatul unei emisiuni.

Ministerul de Externe mentioneaza ca respinge cu fermitate orice forma de discriminare, stigmatizare colectiva si xenofobie, precum si utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter discriminatoriu la adresa cetatenilor romani.

  • "Consideram ca astfel de manifestari nu fac decat sa sustina si sa dezvolte o atitudine ostila la adresa romanilor, prin propagarea catre publicul larg a unor stereotipuri negative care se rasfrang asupra unei intregi natiuni", adauga ministerul, conform MEDIAFAX.

MAE incurajeaza reprezentantii mass-media franceze sa viziteze Romania pentru a cunoaste realitatile din tara noastra sau sa apeleze la marturii de la conationalii lor care traiesc sau viziteaza tara noastra.

Romanii au fost ironizati din nou in Franta, in cadrul unei emisiuni radiofonice, in care umoristul francez de origine marocana Jamel Debbouze a propus o solutie "salvatoare" pentru echipa de fotbal a Hexagonului, respectiv un capitan roman care sa cerseasca mingea.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

La inceputul lunii, un grup de romani stabiliti in Franta au protestat pasnic impotriva discriminarii si etichetarii lor ca delicventi.

Cum crezi ca putem scapa de aceasta stigmatizare inafara granitelor tarii? Spune-ti parerea aici!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.