O instanta a PSD numita Comisia Nationale de Arbitraj si Integritate Morala se aduna duminica, altfel zi de relaxare, sa judece indisciplina lui Mircea Geoana, urmand ca pasuirea sau lovitura de gratie sa-i fie data de aceiasi Iliescu, Nastase si Ponta in BPN.

Comisia este, la fel ca in alte partide unde etica ramane o preocupare de moft, un fel de tribunal care fie ii face pe cei judecati sa astepte pana la calende certificatul de buna purtare, fie se face ca vrea sa ii sanctioneze pe cei nesupusi, scrie MEDIAFAX.

Dar acest tribunal poate deveni vioi cand se planuieste o executie cu zgomot. Expresie formala a democratiei de partid, comisia de "integritate morala" (vorbe mari despre o conduita aproape disparuta in politica), doarme, de obicei, somn dulce pana mai tresare din plictiseala tectonica social-democrata.

Daca este sa ne luam dupa declaratiile si atitudinea publica ale presedintelui comisiei, senatorul Dan Sova, tanar si ambitios avocat, speranta parlamentara si apropiat in toate cele al lui Victor Ponta, comisia este intruchiparea firescului si mai neutra ca un ceas elvetian. De altfel, domnul Sova a explicat la televizor, plin de sine, ca aceasta comisie se aduna duminica sa-l judece pe Geoana, dar si pe cativa anonimi care isi asteapta randul la moara justitiei de partid. Da, comisia este intruchiparea firescului si neutralitatii, data de o adunare de alti anonimi, alesi din randurile "poporului pesedist".

Si o trecere in revista a pozitiilor publice luate de filialele judetene ale PSD in saptamana care a trecut (cele care au simtit nevoia sa o faca) arata ca verdictul ar fi: "show no mercy". A fost ca o intrecere de facut tocanita din "omul negru" Geoana, asemanatoare cu o lapidare. Dovada ca memoria in PSD are picioare de broasca si ca marirea este uneori mai efemera ca viata unui fluture.

Fara mila este hotarat sa fie si Victor Ponta. Acelasi care in 2009 era umbra lui Geoana in campania electorala. Ranit in autoritate, Ponta isi va simti orgoliul reparat doar atunci cand Geoana va fi pe scut. In ce il priveste pe Ion Iliescu, "patriarhul" tresalta in dorinta de a avea ultimul cuvant. Este o asteptare infrigurata, ca in pietele unde se fac executii publice.

In sfarsit, daca este sa fie dupa Mircea Geoana, ziua de duminca nu exista. Geoana este decis sa recurga la metodele sale obisnuite: fentarea si tergiversarea. Dar sa si lupte deschis. In final, sa supravietuiasca.

Citeste si:
Adrian Năstase: Liberalii își pică propriul Guvern cu voturile...
Adrian Năstase: Liberalii își...

Indiferent ca va fi suspendat pentru douasprezece luni din partid sau va fi exclus, Mircea Geoana trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca este viata pentru el si fara PSD si ca pentru viitoarea legislatura se poate lupta ca independent, daca tot ii este atat de draga amintirea voturilor primite de la cinci milioane de romani in 2009. Dupa cum si PSD ar putea sa accepta ideea ca, pana la urma, poate exista si fara Mircea Geoana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.