Partidul Civil Maghiar (PCM) vrea ca si Consiliul Judetean Harghita, precum si unele consilii locale din judetul Mures sa adopte hotarari legate de organizarea, in data de 11 martie 2012, a unui referendum local privind infiintarea Tinutului Secuiesc.

Presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, si liderul grupului consilierilor judeteni PCM din cadrul Consiliului Judetean (CJ) Harghita, Kovacs Arpad Andras, au declarat, intr-o conferinta de presa, ca reprezentantii formatiunii vor discuta cu cei ai UDMR pentru ca atat CJ Harghita, cat si unele consilii locale din Mures sa adopte hotarari ca cea aprobata de CJ Covasna, care a decis organizarea unui referendum local, in data de 11 martie 2012, privind modificarea limitelor teritoriale ale judetului si infiintarea unitatii administrativ-teritoriale Tinutul Secuiesc.

Kulcsar Terza Jozsef a apreciat ca adoptarea acestei decizii de catre CJ Covasna reprezinta "un succes foarte mare, dupa 20 de ani in care s-a discutat despre autonomia Tinutului Secuiesc", transmite MEDIAFAX.

"Sper ca prefectul UDMR Gyorgy Ervin, un om maghiar, nu va ataca aceasta hotarare. Este obligatia dansului sa sprijine aceasta problema", a spus Kulcsar Terza.

Potrivit acestuia, PCM va cere ca si CJ Harghita, precum si unele consilii locale din Mures sa adopte decizii similare.

La randul sau, presedintele fractiunii PCM din Consiliul Judetean (CJ) Harghita, Kovacs Arpad Andras, a spus ca faptul ca reprezentantii UDMR si PCM din cadrul CJ Covasna au ajuns la un consens si au adoptat o astfel de hotarare este un rezultat.

In plus, Kovacs a spus ca grupul consilierilor judeteni ai PCM din cadrul CJ Harghita va initia discutii cu fractiunea UDMR despre acest subiect, in asa fel incat sa se ajunga la o intelegere si sa fie intocmit un proiect asemanator celui din Covasna, care sa fie introdus repede pe ordinea de zi a Consiliului Judetean Harghita.

Consiliul Judetean Covasna a adoptat, luni, un proiect de hotarare cu privire la organizarea unui referendum local, in 11 martie 2012, privind modificarea limitelor teritoriale ale judetului si infiintarea unitatii administrativ-teritoriale Tinutul Secuiesc.

Citeste si:
Intedicție de a mai vizita Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș pentru...
Intedicție de a mai vizita...

Grupul consilierilor PCM a depus, inca in luna iulie, la Consiliul Judetean Covasna, un proiect de hotarare privind organizarea unui referendum local in judetul Covasna, prin care oamenii sa fie consultati daca doresc ca, in cadrul reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei, sa se infiinteze unitatea administrativ-teritoriala Tinutul Secuiesc.

In document se preciza ca la referendum populatia va fi intrebata: "Ca locuitor al judetului Covasna, doriti ca in cadrul reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei sa se infiinteze unitatea administrativ-teritoriala Tinutul Secuiesc, cu teritoriul si prerogativele descrise in proiectul de lege cu titlul: «Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc»?".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.