Partidul lui Geoana ataca principiile cu care a guvernat

Dintr-un partener consecvent al UDMR in perioada 2000-2004, PSD s-a transformat ad-hoc intr-un inamic declarat al proiectului legii privind Statutul minoritatilor nationale. Mai mult chiar, pesedistii s-au inhaitat cu dusmanii traditionali ai Uniunii, peremistii lui Vadim Tudor, actiunile comasate ale Opozitiei reusind sa boicoteze dezbaterea Statutului atat in Senat, cat si la Camera Deputatilor cu ajutorul deplin al conservatorilor lui Voiculescu. Liderii UDMR au acuzat ieri PSD de "ipocrizie" aratand cum, in perioada 2000-2004, cand Uniunea a guvernat alaturi de partidul lui Adrian Nastase, pesedistii au sprijinit mai multe initiative similare celor cuprinse in actualul Statut. "Noi am colaborat cu PSD. Acum, acelasi partid ne ataca pe principiile pe care le-am impartasit impreuna cand era la guvernare cu UDMR. Este o ipocrizie extrem de mare, a declarat presedintele Uniunii, Marko Bela.

La randul lui, senatorul Eckstein Kovacs a criticat si el atitudinea liderilor PSD amintind de colaborarea fructuoasa din cadrul fostei guvernari. El a precizat ca, mana in mana cu PSD, Uniunea a reusit sa treaca in Parlament legile administratiei publice locale care legiferau negru pe alb dispunerea placutelor bilingve in zonele in care maghiarii sunt majoritari. "Atunci nu era nimic scandalos", a spus Eckstein subliniind ca aceasta lege a fost acceptata tocmai cand Adrian Nastase era premierul Romaniei.

PSD are scopul de a fisura Coalitia

Pe de alta parte, tot sub guvernarea PSD, prin Parlament au trecut si legile retrocedarii bunurilor care au apartinut comunitatilor apartinand minoritatilor nationale. "Cred ca in aceeasi perioada s-a votat si Legea politistului care prevedea ca in zonele in care maghiarii sunt majoritari, organele de ordine sa cunoasca limba maghiara. De asemenea, putem discuta si despre legea care reglementa ca examenul de conducere poate fi dat si in limba materna", a aratat senatorul Uniunii. Eckstein a criticat atitudinea duplicitara a senatorului PSD Antonie Iorgovan care, desi a zis ca e de acord cu Statutul daca este eliminata prevederea despre autonomia culturala, a votat impotriva intregului proiect chiar dupa ce amendamentul despre autonomie fusese eliminat la Senat.

La randul sau, Marko a fost de parere ca atitudinea ipocrita a PSD privitoare la Statut nu are alt scop decat de a crea o "fisura" in Coalitie. "PSD vrea ca aceasta Lege sa para un compromis intre partenerii de Coalitie si UDMR, fapt care nu este deloc adevarat", a declarat liderul Uniunii care si-a exprimat convingerea ca, prin imbratisarea discursului populist, pesedistii se afla in cautarea unui capital politic. "De ce PSD a acceptat anumite solutii in 2000-2004 si nu le accepta si acum?", a intrebat retoric presedintele UDMR.

Uniunea aminteste de anticipate

Marko si-a manifestat si nemultumirea referitoare la anumiti colegi din cadrul Coalitiei majoritare care s-au aratat potrivnici, dintr-un motiv sau altul, Statutului. "Dintre colegii de Coalitie, si din PNL si din PD, unii sunt pusi pe ganduri. Unii dintre acestia nici macar nu au citit proiectul de Lege si asta s-a vazut atat in Senat, cat si la Camera", a spus el. Liderul Uniunii nu i-a uitat nici pe conservatorii cu care, desi a batut palma, si-au conditionat votul de acceptarea anumitor amendamente. "PC a incercat sa impuna un proiect propriu si nu mi-a placut ca au legat acest lucru de votul pentru lege".

Pe de alta parte, Marko s-a aratat increzator ca sustinerea Statutului, decisa de liderii Coalitiei, va fi respectata in Camera. Intrebat ce se va intampla daca apele nu se vor linisti in Coalitie, Marko a spus ca singura solutie o reprezinta alegerile anticipate. "Coalitia trebuie sa dureze, altfel, singura alternativa sunt alegerile anticipate. Daca se ajunge aici, UDMR va face fata", a declarat Marko.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.