Romania a bifat ieri, la Atena, inca un moment obligatoriu din calendarul integrarii: parlamentul grec a ratificat tratatul de aderare a tarii noastre si a Bulgariei la UE. La ceremonia desfasurata in austera institutie din Piata Syntagma au asistat si presedintele roman Traian Basescu, precum si cel bulgar, Gheorghi Parvanov. Acestia au avut insa doar rol de spectatori, fara sa ia cuvantul in fata parlamentului grec.

Voturi impotriva tratatului

Singurii care au votat impotriva tratatului de aderare au fost comunistii, care reprezinta aproximativ 10a din alesii legislativului atenian. "Noi am fost si impotriva aderarii la UE a Republicii Elene.
Uniunea Europeana este, de fapt, o reuniune a intereselor capitalului", a explicat liderul comunistilor, Aleka Papariga. Ea s-a aratat preocupata si de soarta lui Miron Cozma: "Domnule presedinte al Romaniei, as vrea sa va intreb cata intelegere aveti dumneavoastra fata de inchiderea domnului Cozma? As dori sa va ganditi in continuare la ce o sa se intample cu domnul Cozma, dar si cu partidul comunist, care este in ilegalitate in Romania", i s-a adresat Papariga lui Basescu, fara a primi insa un raspuns de la acesta.

Sistem de alerta anticatastrofa

Dupa ceremonia din parlament, Basescu si Parvanov au participat la o reuniune de lucru a Trilateralei Romania-Bulgaria-Grecia, impreuna cu prim-ministrul elen, Konstantinos Karamanlis. Dupa incheierea acesteia, Basescu a declarat ca votul din Legislativul de la Atena a fost unul "istoric", pentru ca Grecia este "primul stat dintre cele 15 din "nucleul dur" al UE care ratifica Tratatul de aderare". Basescu a mai anuntat ca cele trei state vor crea un sistem comun de alerta si interventie la nivel regional impotriva catastrofelor naturale, care au afectat anul acesta atat Romania, cat si Grecia si Bulgaria.

In urma cu doua zile, Tratatul de aderare a fost adoptat, la a doua citire, de Camera Comunelor de la Londra. Procesul de ratificare din parlamentul britanic continua acum cu a treia lectura in Camera Comunelor si cu dezbaterea documentului in Camera Superioara - Camera Lorzilor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.