Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune ca Uniunea a propus in coalitie reducerea numarului senatorilor, astfel incat fiecare judet sa aiba doi senatori, iar fiecare sector al Capitalei - unul, numarul membrilor Senatului urmand sa ajunga astfel la mai putin de o suta.

Kelemen Hunor a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca, in cazul in care coalitia guvernamentala decide comasarea alegerilor de anul viitor aceasta va trebui insotita de actul normativ care sa prevada un nou sistem de vot pentru alegerile parlamentare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"In coalitie am avut discutii legate de sistemul electoral si ma bucur ca cei de la PDL si UNPR sunt de acord cu principiul sistemului proportional. Daca acesta e acceptat de toata lumea, ramane de vazut care va fi solutia concreta, dar sunt convins ca vom gasi o solutie concreta ca sistemul proportional sa functioneze, iar fiecare vot sa fie transformat in mandat, sa nu se piarda niciun vot al niciunui cetatean. Noi sustinem un sistem mixt care ar asigura o proportionalitate si un echilibru si ar asigura transformarea voturilor in mandate. Sistemul mixt inseamna ca 50-60 la suta din mandate vor fi obtinute in colegii uninominale, iar restul de pe o lista nationala. Pe lista nationala propunem doar candidati care au fost si in colegiile uninominale. E un pas spre o solutie care poate fi acceptata de toata lumea. Am mai propus o schimbare la nivelul Senatului, in sensul reducerii numarului senatorilor. Fiecare judet sa aiba doi senatori si fiecare sector al Capitalei unul, vom avea astfel un Senat sub o suta de membri, care ar reflecta o gandire spre viitor. Pentru Senat putem accepta alegeri uninominale in colegii, fara lista nationala", a explicat Kelemen Hunor.

El a precizat ca, la Camera Deputatilor, UDMR a propus sa ramana acelasi numar de deputati si sistem mixt "pentru o compensare".

Liderul Uniunii a subliniat ca nu crede ca va fi luata, mai devreme de 10-12 zile, o decizie legata de viitorul sistem de vot, dar a spus ca spera ca pana la sfarsitul lunii octombrie decizia sa fie luata, "pentru a avea timp in noiembrie-decembrie sa fie pregatita si legislatia aferenta".

"Comasarea alegerile trebuie sa mearga cu sistemul electoral regandit", a mentionat presedintele UDMR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.