Deputatul PDL Cezar Preda a depus la Camera o initiativa legislativa care prevede ca "ofiteri anume desemnati ai SRI pot fi numiti in calitate de organe de cercetare penala speciale", cu unele conditii, proiectul provocand reactia opozitiei, care sustine necesitatea respingerii actului normativ.

Initiativa lui Preda vizeaza modificarea si completarea unor legi privind securitatea nationala. Unul dintre articolele proiectului mentioneaza ca ofiteri anume desemnati ai SRI pot fi numiti in calitate de organe de cercetare penala speciale, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului si cu avizul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, competente sa efectueze urmarirea penala in conditiile si pentru infractiunile date in competenta acestora potrivit Codului de procedura penala.

Acelasi articol prevede ca organele de cercetare penala speciale ale SRI isi desfasoara activitatea sub conducerea si supravegherea procurorului, transmite MEDIAFAX.

De asemenea, proiectul prevede ca pentru realizarea acestor atributii, in unitatea juridica a SRI se organizeaza si functioneaza o subunitate specializata in care isi desfasoara activitatea ofiterii care au calitatea de organe de cercetare penala speciale.

Proiectul prevede ca organele SRI nu pot lua masura retinerii sau arestarii preventive si nici dispune de spatii proprii de arest.

Initiativa a fost inregistrata la Camera pentru dezbatere si a fost trimis la Guvern pentru un punct de vedere.

In replica, deputatul PNL George Scutaru, vicepresedinte al Comisiei de aparare, sustine ca initiativa legislativa a PDL in domeniul securitatii nationale trebuie respinsa fara echivoc de catre Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.