Desi in ultimii ani cheltuielile Camerei Deputatilor s-au micsorat, acestea sunt in continuare foarte mari pentru bugetul tarii.

Ca urmare a masurilor de reducere a cheltuielilor luate de autoritati in ultimii doi ani, suma totala a platilor efective operate de Camera Deputatilor s-a diminuat cu aproximativ 18%, de la 246 milioane lei (66,8 mil. euro) in anul 2008, la 202 milioane de lei (48,1 mil. euro) in 2010. Din aceasta, cea mai mare parte (70%) o reprezinta cheltuielile de personal, in vreme ce cheltuielile cu achizitia de bunuri si servicii reprezinta 23%, iar investitiile aproximativ 7%, scrie Wall Street.

Bugetul Camerei Deputatilor raportat la numarul de parlamentari este de aproximativ trei ori mai mic decat media europeana. Astfel, cheltuielile efectuate in 2010 per deputat au insumat 150.000 de euro fata de o medie europeana de 431.000 de euro per parlamentar, in vreme ce in Germania cheltuielile depasesc 1 milion de euro per parlamentar.

De asemenea, costul anual, pentru fiecare cetatean, al finantarii bugetului Camerei Deputatilor este de 2,33 euro, un cost de patru ori mai mic fata de media europeana de cheltuieli de 8,29 de euro. In schimb, se remarca faptul ca ponderea bugetului Camerei Deputatilor in totalul bugetului de stat este de 0,21% in Romania, dublu fata de media europeana de 0,13%.

Citeste mai multe pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.