Pensionarii vor da in judecata Guvernul la CEDO pentru incalcarea Legii pensiilor si ameninta cu ample actiuni de protest daca vor fi impozitate pensiile, a anuntat, marti, presedintele FNPR, Preda Nedelcu.

"Vom da in judecata Guvernul la CEDO pentru nerespectarea pensiilor. Probabil pana la sfarsitul anului vom recurge la acest demers. Noi am cerut ca valoarea punctului de pensie sa fie corelat cu valoarea salariului mediu", a declarat presedintele Federatiei Nationale a Pensionarilor din Romania (FNPR).

Totodata, el a precizat ca in cazul in care pensiile vor fi impozitate atunci pensionarii vor organiza ample actiuni de protest in toata tara.

"Daca se va aplica impozitarea si nu vor fi indexate pensiile atunci vom organiza actiuni de protest al pensionarilor in toata tara", a mai spus presedintele FNPR, Preda Nedelcu, citat de MEDIAFAX.

El a precizat ca intr-o discutie purtata cu ministrul Sulfina Barbu, aceasta le-a spus ca nu a fost discutata in Guvern problema privind impozitarea pensiilor.

"Am discutat cu ministrul Muncii, cu Sulfina Barbu si mi-a spus ca pensiile nu vor fi impozitate. Cu toate acestea nu putem sa uitam faptul ca presedintele Traian Basescu a cerut de acum doi ani impozitarea acestora. Mai mult decat atat, recent, presedintele Comisiei de finante a Senatului a venit cu o idee similara. In acest context, noi spune categoric ca nu vom accepta impozitarea pensiilor", a subliniat presedintele organizatiei.

El a exemplificat cazul unor tari in care pensiile nu se impoziteaza, respectiv Bulgaria, Lituania si Slovenia.

In alte tari, respectiv Austria, Cehia, Cipru, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Malta, Portugalia, Romania, Slovenia si Suedia pensiile sunt impozitate daca depasesc un anumit nivel. In Franta spre exemplu exista mai multe trepte de impozitare, iar in Ungaria se impoziteaza numai acelea care se cumuleaza cu salariile, a adaugat presedintele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.