Geoana va cere azi girul sefilor de filiale asupra prelungirii mandatelor functiilor de conducere de la doi la patru ani. Daca acestia vor fi de acord, propunerea ar urma sa fie inclusa in Statut la un Congres special prefigurat pentru ianuarie 2006.

Prin aceasta miscare, Mircea Geoana incearca sa-si intareasca autoritatea in partid, intrucit cei care i se opun o fac si pe motiv ca este „un sef provizoriu, pina in 2007". Un alt punct al ordinii de zi a sedintei cu liderii de organizatii va fi acela privind reformarea PSD. Geoana intentioneaza sa testeze apetitul filialelor pentru ideea ca persoanele care strica imaginea partidului sa fie indepartate din functii. Cea de-a treia chestiune luata in discutie la reuniunea de azi va privi reglarea raporturilor dintre presedintele PSD, presedintele executiv si secretarul general si „includerea in dispozitiv" a presedintelui fondator. Liderii locali vor cere conducerii PSD sa faca „liniste si pace".

Marul discordiei: Guvernul din umbra

Abia a fost suspendata disputa cu presedintele fondator, ca Geoana se si grabeste sa mai deschida un front. Unul de lupta cu Nastase pe departamentele de specialitate ale partidului. Pentru ca una dintre nemultumirile sale se refera la functionarea guvernului din umbra condus de Adrian Nastase. „De cind s-a infiintat aceasta structura, departamentele nu fac decit sa trimita comunicate", ne-a declarat unul dintre vicepresedintii PSD. Guvernul lui Nastase nu a functionat si din cauza ca majoritatea sefilor de departamente au boicotat sedintele prin neparticipare. Astfel, reuniunile matinale ale guvernului se tineau in compania lui Serban Mihailescu.

O structura paralela

Intentia lui Geoana este sa treaca departamentele aflate acum sub autoritatea lui Nastase in subordinea sa, cerindu-i pentru inceput lui Nastase ca toate proiectele sa fie prezentate in Biroul Permanent. Recent, la o sedinta cu organizatia PSD Sibiu, Geoana a anuntat ca are de gind sa restructureze guvernul din umbra. „Vom umbla putin si pe la departamente", a rostit atunci Geoana, facindu-l pe Serban Mihailescu, vicepremierul din umbra al lui Nastase, sa deschida larg ochii, de surprindere. In urma cu citeva saptamini, Geoana a convocat in lipsa lui Nastase o sedinta cu o parte dintre sefii de departamente si l-a insarcinat pe Dan Mircea Popescu sa coordoneze echipa care va lucra la viitorul program de guvernare. Fata de aceste miscari, Nastase a izbucnit luni, la sedinta Biroului Permanent, spunind ca departamentele sint treaba lui.