Politica6 Octombrie 2011

Lectura de un minut

Propunerea USL de modificare a Codului Muncii a fost adoptata de Senat, prin procedura tacita, anuntul fiind facut miercuri, in plen, de presedintele de sedinta.

Propunerea USL de modificare a Codului Muncii a fost adoptata tacit pe 28 septembrie, anuntul formal fiind trecut pe ordinea de zi a plenului de miercuri.

Proiectul USL urmeaza sa fie trimis Camerei Deputatilor, care este decizionala.

Initiativa a fost depusa de opozitie dupa ce Guvernul si-a asumat raspunderea, in primavara, pe propria varianta de modificare a Codului Muncii, transmite MEDIAFAX.

PSD si PNL, impreuna cu mai multe sindicate, au elaborat un proiect de lege prin care se stabileste, in primul rand, obligativitatea negocierilor colective pentru unitatile cu mai mult de 21 de angajati.

Citeste si:
Nastase, despre esecul PSD la prezidentiale: Alegerea lui Dancila a fo
Nastase, despre esecul PSD la...

  • Ce presupune Codul Muncii al USL?

Varianta elaborata de opozitie a Codului Muncii prevede ca perioada maxima de proba este de 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si 120 pentru functiile de conducere. Pe durata perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta fara preaviz, dar cu o notificare scrisa.

In propunerea opozitiei, pe durata reducerii si/sau a incetarii temporare a activitatii unei firme, angajatii implicati beneficiaza de o indemnizatie de cel putin 75% din salariul de baza corespunzator functiei ocupate.

O alta prevedere stabileste ca un contract de munca pe perioada determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.

In textul USL, munca suplimentara poate depasi durata de 48 de ore pe saptamana - durata maxima legala - cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Citeste si:
Cati bani dau cei din Camera Deputatilor pentru o masa
Cati bani dau cei din Camera...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.