Parlamentul a aprobat, marti, propunerea liberalilor de a-l invita pe 25 octombrie pe Regele Mihai intr-o sedinta solemna a Legislativului, decizia fiind luata cu 203 voturi "pentru", trei voturi "impotriva" si 46 de abtineri.

"Cu o larga majoritate propunerea a fost aprobata. In 25 octombrie vom avea acest moment solemn in Parlamentul Romaniei", a precizat presedintele de sedinta, Mircea Geoana.

Anterior, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a precizat ca democrat-liberalii nu sunt impotriva organizarii unei solemnitati pentru Regele Mihai, dar ca in Parlament poate sa existe o alta sala decat cea de plen, precizand ca parlamentarii PDL se vor abtine de la vot.

Propunerea privind organizarea unei sedinte solemne a Parlamentului in 25 octombrie la care sa fie invitat Regele Mihai a fost introdusa pe ordinea de zi a plenului reunit de marti, la solicitarea opozitiei.

  • Decizia Casei Regale

Regele Mihai a acceptat sa se adreseze Parlamentului in data de 25 octombrie, cu ocazia implinirii a 90 de ani.

"Casa Regala a primit cu bucurie vestea invitarii Majestatii Sale Regelui de a se adresa Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei, cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani.

Revenind la tribuna Parlamentului dupa mai bine de saizeci de ani, Regele se va adresa natiunii intr-un moment in care este nevoie de incredere, unitate, speranta si respect in societatea romaneasca.

Casa Regala considera decizia Legislativului o dovada de democratie si libertate, de clarviziune si de simt al istoriei", transmite un comunicat al Casei Regale.

  • Aprobat de insistentele lui Paleologu

Theodor Paleologu a facut un apel in Parlament pentu organizarea unei sedinte solemne pe 25 octombrie la care sa fie invitat Regele Mihai.

"Fac apel catre colegii din grup sa voteze si ei pentru invitarea Regelui Mihai. Este o chestiune de obraz, motivul invocat ca Regele Mihai nu ar fi sef de stat nu tine", a spus Toader Paleologu.

El a continuat, apreciind ca invitarea Regelui Mihai in Parlament este "o chestiune de obraz, de intalnire cu istoria noastra".

Citeste si:
Paleologu: Avem nevoie de o noua Constitutie, iar CCR trebuie desfiint
Paleologu: Avem nevoie de o...

"Tocmai pentru faptul ca presedintele Traian Basescu a spus ce a spus in iunie, e o chestiune de obraz pentru noi toti sa votam pentru invitarea regelui pe 25 octombrie", a mai spus Paleologu.

De altfel, contactat de MEDIAFAX in iunie, dupa ce presedintele Basescu i-a adus o serie de acuzatii Regelui Mihai, Theodor Paleologu a declarat: "Traiasca Regele!".

Parlamentarii au acceptat, cu 191 de voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si 113 abtineri, introducerea pe ordinea de zi a sedintei comune de marti a Senatului si Camerei Deputatilor, a unui punct suplimentar privind organizarea, pe 25 octombrie, a unei sedinte solemne la care sa fie invitat Regele Mihai.

Ziua Regelui Mihai, ignorata de Parlament


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.