Premierul Calin Popescu Tariceanu a promis recent, in cadrul unei sedinte a conducerii Aliantei PNL-PD, ca in 3-4 saptamani de la publicarea raportului de monitorizare al Comisiei Europene va avea loc o restructurare a guvernului

Tariceanu a vorbit despre restructurarea guvernului dupa ce a fost intrebat daca va mai fi indeplinita o promisiune facuta in decembrie 2004, cand a fost alcatuit actualul Executiv. Atunci, liderii Aliantei D.A. au explicat ca nu doresc sa complice procesul de preluare a puterii prin restructurarea Executivului si transferul de personal dintr-un minister in altul. Ei au anuntat insa ca, dupa un timp, vor trece la reducerea celor 25 de posturi din Executiv.

La sfarsitul lui 2004, au existat mai multe propuneri de restructurare, din Executiv urmand sa faca parte intre 12 si 16 ministri. Printre altele, ar fi trebuit sa fie desfiintat Ministerul Culturii si transformat intr-un departament in cadrul Ministerului Educatiei. Postul de ministru-delegat pentru lucrari publice ar fi disparut, iar Ministerul Transporturilor s-ar fi transformat intr-unul al infrastructurii. De asemenea, unii lideri ai Aliantei au fost de parere ca Ministerul Economiei ar putea fi comasat cu cel al Finantelor.

Pe de alta parte, liderii PD ar dori sa profite de o eventuala restructurare pentru a scapa de unii ministri. Primul pe lista celor care ar putea fi schimbati este ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre. Presedintele PD, Emil Boc, ii reproseaza lui Dobre ca nu a gasit o solutie pentru continuarea lucrarilor la autostrada Bechtel. Alti lideri ai PD sunt si ei nemultumiti ca in Ministerul Transporturilor au fost mentinuti o mare parte din directorii numiti de PSD. Inlocuitorul lui Dobre va fi, cel mai probabil, actualul viceprimar al Capitalei, Razvan Murgeanu.

O parte a conducerii PD, ba chiar si unii liberali, in special cei din Cluj, ar dori ca aceste doua partide sa faca un schimb de portofolii intre educatie si aparare. Liberalii din Cluj l-ar dori pe Andrei Marga la invatamant, dar aceasta solutie este respinsa de premierul Tariceanu. Si presedintele Traian Basescu ar dori sa scape de ministrul apararii, Teodor Atanasiu, de a carui activitate este complet nemultumit. PD l-ar putea aduce in acest post fie pe presedintele Sorin Frunzaverde, fie pe secretarul executiv Mihai Stanisoara, care este si presedintele Comisiei de aparare a Camerei Deputatilor.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.