Geoana a aruncat mingea in terenul lui Iliescu. I-a oferit functia de presedinte fondator al PSD. Acesta nu a dat inca un raspuns. Sotia sa, Nina, spune ca fondatorul "se odihneste" si "nu-l poate deranja".

Meciul dintre liderii PSD si Ion Iliescu se incinge. Dupa ce Iliescu le-a aruncat in ograda o scrisoare care contine pasurile sale esentiale, acestia i-au raspuns strategic cu o "oferta de nerefuzat". I-au propus pozitia de presedinte fondator al PSD. Ideea le-a venit in minte lui Mircea Geoana si Ilie Sirbu in timp ce se deplasau ieri spre Sibiu. "Nu cred in genul epistolar", a motivat Geoana raspunsul pe care l-a dat scrisorii. Totusi, pentru a face un "bilant sincer al celor sase luni de la Congres", Geoana va trimite si el o scrisoare. Nu doar pe adresa lui Iliescu, ci a tuturor membrilor de partid.

Precedent in refuz

Oferta de a fi numit presedinte fondator i-a mai fost facuta si inainte de Congres. Atunci, Iliescu a refuzat, spunind ca nu vrea sa fie nimic onorific. Geoana a recunoscut ca nu are nici o garantie ca Iliescu va accepta. Geoana a incercat constant sa trateze ca nesemnificativa scrisoarea. "Ca un bun samaritean ce sint, il invit inca o data alaturi de noi. Oferta noastra este pe masa". Acordarea functiei de presedinte fondator poate fi considerata ca un favor pe care Geoana i-l face lui Iliescu. Dupa cum a lasat sa se inteleaga Adrian Nastase, oficializarea statutului de fondator ar urma sa se petreaca la urmatorul Congres. Pina atunci, titlul de presedinte fondator va fi doar un mod de exprimare.

Iliescu cenzurat

La inceput, liderii PSD nu s-au pus de acord sa faca publica scrisoarea primita de la Iliescu. Adrian Nastase s-a pronuntat pentru dezvaluirea epistolei. Desi nemultumirile "fondatorului" il vizau si pe el, sagetile catre Geoana erau mult mai vizibile. In plus, Nastase beneficia de pe urma exploatarii publice a supararii lui Iliescu si Geoana. In schimb, presedintele PSD si apropiatii sai s-au declarat pentru secretizarea scrisorii, astfel incit sa se minimalizeze importanta ei. Daca Geoana a fost enervat de scrisoare, Nastase a parut incintat. Pragmatic, el a evidentiat si importanta lui Iliescu in economia PSD.

Fara nume

Dupa cum a fost anuntata, epistola lui Iliescu exprima ferm dezacordurile si nemultumirile sale fata de conducerea PSD. Fara sa dea nume. Cine a urmarit schimbul de replici de la virful PSD le poate descoperi usor. Cea mai importanta nemultumire a lui Iliescu se refera la faptul ca opiniilor sale critice li se raspunde cu "amenintari cu excluderea din partid" drept sanctiune pentru ca nu au respectat "linia partidului".

Iliescu: "Nu ati reusit marginalizarea coruptilor"

Punctul forte al reprosurilor facute de Iliescu este o chestiune in care nici el nu a raportat succese. De aceea el adauga in lista amaraciunilor sale urmatoarele: "Daca tot evocam aplicarea stricta a statutului, ar trebui inlaturate din partid persoanele corupte sau vulnerabile in plan moral, si nu cei care exprima pareri critice la adresa conducerii". Iliescu contesta explicatiile emise de Geoana, dar si de liderii grupului de la Cluj Ioan Rus si Ilie Sirbu, conform carora "criticile se datoreaza frustrarilor personale, generate de rezultatele de la Congres". El spune ca atitudinea critica se datoreaza faptului ca PSD este in continuare perceput nu ca un partid social-democrat, ci ca "un partid al coruptilor". In finalul scrisorii, Iliescu le reproseaza liderilor PSD ca i-au transmis prin intermediul presei "avertismente sau mustrari" si ca ar fi fost deci indreptatit sa faca aceasta scrisoare publica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.