Deutsche Welle a realizat un reportaj destul de rusinos la adresa Romaniei tinem mai mult la superstitii decat la educatie.

In Romania, se termina o biserica la doua zile, in vreme ce trei scoli se inchid in fiecare zi, comenteaza jurnalistii de la Deutsche Welle(DW), intr-un reportaj despre Catedrala Mantuirii Neamului. Edificiul, a carui constructie avanseaza cu repeziciune, va costa aproape 600 de milioane de euro, iar guvernul pune si el umarul la ridicarea noii catedrale. Banii nu par sa fie o problema, iar actualul guvern doreste sa pastreze o relatie apropiata cu Biserica Ortodoxa Romana, spun jurnalistii, transmite Gandul.

"In ultimii 20 de ani, peste 4.000 de biserici au fost construite in Romania, multe cu sustinere guvernamentala. Statistic, acest lucru inseamna ca la fiecare doua zile o noua biserica este terminata. Intre timp, trei scoli sunt inchise iin fiecare zi si din ce in ce mai multe spitale, iar acest lucru ii nemultumeste pe multi oameni", comenteaza DW.

  • Santierul a ajuns la ultima etapa

Santierul la Catedrala Mantuirii Neamului a ajuns la ultima etapa, cea a fundatiilor speciale, una dintre cele mai dificile actiuni intrucat se lucreaza sub nivelul apei subterane, inclusiv sapatura, introducerea armaturii si betonarea acestora, spune consilierul patriarhal, Vasile Cracauanu.

Catedrala Mantuirii Neamului va reprezenta, atunci cand toate finisajele vor fi executate, "si un simbol al traditiei constructiilor sacre romanesti exprimata intr-un limbaj arhitectural contemporan", a spus acesta, transmite MEDIAFAX.

Corpul navei catedralei se va inalta in forma de cruce pana la cornisa desfasurata la 45 de metri. Nava principala se imparte in trei registre orizontale preluate din traditia bisericilor romanesti medievale. De asemenea, porticele sunt o sinteza intre cerdacul popular si colonadele din arhitectura manastirilor si palatelor brancovenesti. Acestea sunt amplasate la intrarea principala, protejeaza intrarile laterale din dreptul pronaosului si inconjoara semicircular absida altarului.

Cele sapte turle sunt inconjurate de colonade, asemenea porticelor de la primul nivel, dialogand armonic cu celalalt registru compozitional, iar cea principala se va inalta pana la 120 de metri.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.