Europarlamentarul PDL Monica Macovei spune, intr-o postare pe blog referitoare la Raportul CE privind MCV, ca dosarele de inalta coruptie de pe rolul Inaltei Curti de Justitie se amana de ani de zile si se intreaba in acest context "ce face CSM".

"Comisia Europeana a facut astazi public raportul de monitorizare pe justitie si anticoruptie in cadrul Mecansimului de Cooperare si Verificare (MCV). Ma refer acum numai la cazurile de coruptie inalta, caci aici este testul justitiei. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) este premiata pentru ca a continuat in mod convingator anchetarea cazurilor de coruptie la nivel inalt. Avem si un numar mai mare de condamnari in instanta, este dat si un exemplu care arata ca se poate judeca repede, cu sedinte de judecata saptamanale si solutie in 6 luni intr-un caz de coruptie. Dar marea problema si critica este amanarea dosarelor cu politicieni inculpati aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Multe din dosarele cu inculpati politicieni aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost amanate cu anii, existand pericolul concret si imediat ca aceste cazuri sa fie inchise din cauza implinirii termenelor de prescriptie a raspunderii penale. Consiliul Superior al Magistraturii ar fi trebuit demult sa aplice sanctiuni severe, dar CSM este si el in topul criticilor, intre altele, exact pentru ineficienta (chiar lipsa) masurilor de raspundere disciplinara fata de magistrati", scrie Macovei, transmite MEDIAFAX.


Potrivit europarlamentarului PDL, fost ministru al Justitiei, aceste critici sunt repetate de Comisie, "pe buna dreptate", dar de fiecare data dupa un astfel de raport "CSM nu a spus nimic consistent, ci a avut reactii superficiale, de tipul o sa facem un raport la raportul Comisiei … sanctionarea magistratilor care au contribuit si contribuie la prescriptia raspunderii penale in cazurile de inalta coruptie la care se refera raportul ar fi un bun inceput de actiune".

"Rezultatele luptei impotriva coruptiei sunt subminate si de problemele legate de neconfiscarea averilor ilicite. Hotararile judecatoresti si legislatia provoaca dificultati in confiscarea averilor ilicite. In practica, observa Comisia, doar bunurile care sunt consecinta directa a unei infractiuni pot fi confiscate, desi, de multe ori, nici acelea prin transferul de proprietate catre terti. Astfel de averi ilicite scapa cu totul controlului judiciar", mai spune ea.

Monica Macovei considera ca subiectul confiscarii averilor, inclusiv al modificarii Constitutiei, trebuie sa fie repetat pana la rezolvare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.