Sedinta de plen a Senatului a fost suspendata ieri din lipsa de cvorum, desi pe ordinea de zi se aflau mai multe proiecte de lege. Senatorii nu au vrut sa lucreze nici in comisii pe motiv ca nu era prevazut in program.

Senatorii au facut ieri sac prioritatilor legislative ale Guvernului si legilor pentru integrarea in UE si au plecat acasa. Dupa apelul nominal facut la inceputul sedintei, presedintele Nicolae Vacaroiu a hotarat suspendarea lucrarilor din lipsa de cvorum. El a facut apel la liderii de grup pentru a-i mobiliza pe senatorii pentru sedinta de luni, cand, daca nu vor fi votate, vor fi adoptate, in mod tacit mai multe proiecte de lege.

PROPUNERE RESPINSA

Totodata, Vacaroiu le-a solicitat senatorilor sa reia, in comisii, lucrul la proiectul de buget pentru 2006. Senatorii au respins propunerea presedintelui Nicolae Vacaroiu, motivand ca nu a fost prevazuta in programul de lucru pentru astazi activitatea in comisiile parlamentare. "A ne trimite la lucru in comisii inseamna a modifica programul adoptat de Biroul Permanent al Senatului si aceasta modificare nu poate fi facuta fara aprobarea plenului, care nu este in cvorum si care nu poate vota", a spus senatorul PRM Liviu Bindea. Si reprezentantii PSD s-au impotrivit recomandarii presedintelui Vacaroiu de a lucra in comisii. Ei au aratat ca in Senat sunt foarte multe proiecte de lege venite de la Guvern, dar ca lipsesc de la munca reprezentantii Puterii, care ar trebui sa le sustina. In replica, liderul grupului PNL-PD, Puiu Hasotti, a aratat ca lucrul in comisii era oricum prevazut in programul de astazi.

Radu Berceanu a aratat si el ca Birourile Permanente reunite luni au adoptat acelasi program de lucru la dezbaterea bugetului pentru 2006, ca si cel din 2005, rezultand de aici ca senatorii ar fi trebuit sa stie ca astazi sunt prevazute activitati in comisiile parlamentare. "Cel mai important lucru este ca sa se poata face amendamente la aceste proiecte de buget. Ca le fac in birourile lor, in comisii, important este ca senatorii sa se uite pe buget si sa faca amendamente", a spus Berceanu.

POSIBILE SANCTIUNI

Senatorul PD Paula Ivanescu crede ca senatorii vor folosi timpul pentru a studia bugetul, care este "o lege destul de grea si voluminoasa si cere mult timp". Ea a aratat ca exista o propunere care va fi pusa in aplicare ca senatorilor din provincie care absenteaza sa le fie taiata diurna de deplasare. Ivanescu a recunoscut totusi ca de obicei cei care lipsesc sunt senatorii din Bucuresti, "pentru ca ei au unde sa se duca si ce sa faca in acest timp". "O data cu votarea Statutului deputatilor si senatorilor vom acorda penalizari materiale celor care lipsesc in afara celor opt zile care sunt permise pentru fiecare senator", a adaugat senatorul democrat.

DEZAMAGIREA LUI VACAROIU

Presedintele Senatului, senatorul PSD Nicolae Vacaroiu, sustine ca in ultimii cinci ani au fost trei situatii in care nu a fost cvorum in sedintele in plen, iar "toate s-au petrecut in ultimele doua luni". El a afirmat ca ii va convoca pe liderii de grup pentru a discuta cu ei aceasta situatie, avand in vedere ca "totusi prezenta este obligatorie". "Imi pare rau pentru ca era prima sedinta de plen in care lucram dupa noul Regulament. Macar sa o onoram, daca tot a fost batalia aceasta pentru Regulament", a spus Vacaroiu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.