Presedintele Senatului, Mircea Geoana, ii cere premierului Emil Boc, intr-o scrisoare, sa prezinte in fata Parlamentului, la inceputul sesiunii din septembrie, situatia absorbtiei fondurilor europene si evaluarea ministrilor cu competente legate de acest domeniu.

"Dupa cum arata si scrisoarea pe care v-a transmis-o, in 23 iunie 2011, Presedintele Comisiei Europene, domnul Jose Manuel Barroso, exista mari ingrijorari, la nivel european si national, in legatura cu capacitatea administrativa a autoritatilor romane, incepand chiar cu cea a Guvernului Romaniei, de a utiliza fondurile europene pe care le avem la dispozitie pentru perioada 2007-2013", se arata in scrisoarea lui Geoana catre Boc, remisa, luni, agentiei MEDIAFAX.

Presedintele Senatului apreciaza ca o rata de absorbtie de aproximativ 3% nu poate sa nu provoace o reactie ferma din partea institutiilor statului roman. "De 4 ani si jumatate, de cand suntem membri ai Uniunii Europene, platim mai mult catre bugetul UE decat reusim sa atragem. O resursa fundamentala pentru dezvoltarea Romaniei este irosita, doar pentru ca nu exista suficienta fermitate si competenta in valorificarea pozitiei pe care o avem ca membru al UE", scrie Geoana.

Complotul Basescu-Boc: Chiar mai avem nevoie de inca un minister?

El considera ca "o asemenea situatie nu mai poate fi tolerata".

"Mai mult ca niciodata, pentru a merge inainte, pe drumul dezvoltarii, avem nevoie o analiza si o evaluare a tot ceea ce functioneaza si, mai ales, nu functioneaza atunci cand este vorba de atragerea banilor europeni. Va rog, domnule prim-ministru, sa stabiliti responsabilii care fac ca miliarde de euro sa zaca nefolositi la Bruxelles, in timp ce romanilor li se reduc veniturile. Riscam ca acesti bani sa fie pierduti pentru Romania si sa fie directionati catre tari europene care se confrunta acum cu mari probleme economice", scrie presedintele Senatului.

El ii solicita premierului sa prezinte Parlamentului situatia absorbtiei fondurilor europene si evaluarea ministrilor cu competente legate de acest domeniu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.