Intr-o emisiune a postului BBC, fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu a declarat ca serviciile secrete au avut un rol extrem de activ in viata politica, in ultimii 15 ani. El a spus ca de dinainte de decembrie '89 Securitatea a pregatit oamenii ce urmau sa conduca tara dupa caderea lui Ceausescu. Constantinescu a declarat ca in perioada 1989-1997 s-a produs o ,adaptare" a serviciilor secrete si s-a creat un sistem oligarhic, ce avea ca nucleu ofiteri ai serviciilor secrete din Romania. In timpul guvernarii sale, 1997-2000, el a spus ca a avut loc o reforma radicala, prin schimbari la nivel de conducere, a serviciilor secrete, reforma care ,a inclus atat schimbarea sistemului, cat si a oamenilor".

Constantinescu a precizat ca ea a fost reala tocmai pentru a fost negata de cei care au fost tintele acestei reforme. In legatura cu perioada 2000-2005, Emil Constantinescu, o caracterizeaza drept o ,restauratie". Aceasta a avut loc ,prin revenirea in serviciile secrete in pozitii de conducere a fostilor membri ai Securitatii, ai celor din perioada '90-'97 si reintegrarea in sistemul oligarhic". ,Sistemul oligarhic a devenit generalizat prin reprezentantii sai in serviciile secrete", a mai spus Constantinescu, aratand ca acest fapt explica ,extinderea enorma a coruptiei si mai ales a coruptiei la nivel inalt".

"Serviciile secrete il conduc pe presedinte"

"Serviciile secrete il conduc pe presedinte, si nu presdintele conduce serviciile secrete", e de parere Constantinescu, care a mai declarat ca in perioada 2005, nu s-a intamplat ,nimic". ,Din acest punct de vedere, putem spune ca presedintele Basescu ori s-a dovedit neputincios in fata serviciilor, caci(.) n-a schimbat pe nimeni, ori se acomodeaza foarte bine cu reprezentantii vechiului sistem", a declarat fostul sef de stat.

Emil Constantinescu a suferit o interventie chirurgicala

Fostul presedinte Emil Constantinescu a fost internat, in cursul diminetii de joi, la Institutul Clinic Fundeni, unde i se face o interventie chirurgicala ca urmare a unei afectiuni la colon. Fostul sef al statului este operat in Clinica de Chirurgie Generala si Transplant, condusa de prof. dr. Irinel Popescu. Prof. dr. Dan Tulbure, seful Sectiei de Terapie Intensiva, a precizat ca lui Emil Constantinescu i se va extirpa o parte din colon, pentru a indeparta un diverticul. Emil Constantinescu a fost diagnosticat, in urma cu 12 ani, cu diverticuloza colonica, pe fondul careia, ulterior, s-au produs numeroase pusee inflamatorii. Pentru moment, medicii nu cred ca ar fi vorba despre o afectiune maligna.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.