Ministrul Teodor Baconschi a declarat, miercuri, ca in spatele elementelor legate de votul prin corespondenta se afla ambitia de a elibera exercitiul drepturilor politice de diversele constrangeri determinate de locul de rezidenta sau de capacitatile institutionale inevitabil limitate ale statului.

"MAE este principalul promotor al proiectului de lege referitor la votul prin corespondenta. Vrem sa facilitam astfel exercitarea drepturilor politice pentru cei circa 3 milioane de cetateni romani care se afla in strainatate, dintre care doar 5% au votat la ultimele alegeri. Desigur, principalele puncte in discutie se refera la aspectele procedurale si institutionale ale procesului si mai ales la securitatea si la integritatea optiunilor cetatenilor. Si totusi, in spatele acestor elemente se afla o ambitie etico-politica legitima: ambitia de a elibera exercitiul drepturilor politice, definitorie pentru statutul de cetatean, de diverselele constrangeri determinate de locul de rezidenta sau de capacitatile institutionale inevitabil limitate ale statului roman", a declarat Baconschi la un seminar pe tema transferului de experienta democratica de catre Romania catre state din Nordul Africii, transmite MEDIAFAX.

Baconschi a adaugat ca autoritatile romane sunt constiente de dificultatea construirii unui astfel de sistem de vot.

"Suntem constienti de dificultatile inerente constructiei unui asemenea sistem practicat de altfel de importante democratii ale lumii, insa democratia este prin excelenta un regim dificil, domnia libertatii, a diversitatii, a diferentei, a dezacordului fertil. In fapt, toate aceste dificultati pot fi intotdeauna depasite, ele constituie chiar sursa atractiei irezistibile pe care acest regim nu inceteaza sa o exercite", a apreciat el.
Ministrul a vorbit de asemenea despre semnificatia unui regim politic in societate.

"Un regim politic nu este pana la urma altceva decat raportul legitim si durabil dintre cetateni si autoritatea politica, iar alegerile constituie cheia de bolta a oricarei guvernari cu vocatie democratica. De aceea, primele alegeri de dupa dictatura, pe care le numim de regula alegeri fonadatoare, sunt o dubla provocare: o provocare pentru cetatenii chemati sa aleaga, o provocare pentru institutii publice sau civile chemate sa organizeze procesul electoral", a spus Baconschi.

Citeste si:
Grindeanu: „După 6 decembrie, dintr-odată se va testa mai mult”
Grindeanu: „După 6 decembrie,...

"Tunisia si Egiptul vor demonstra, sper, prin alegerile din aceasta toamna, ca democratia poate fi construita sub impuls intern in sudul Mediteranei si in intreaga regiune", a mai spus ministrul.

Nastase: Romania nu va avea alegeri corecte, atata timp cat Basescu e la conducereTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.